Opbrengst zonnepanelen tonen in een dashboard in Excel

Vraag:

Van het bestuur van mijn atletiekvereniging A.T.V. Scorpio kreeg ik de vraag of het mogelijk was om de opbrengsten van zonnepanelen op een mooie visuele manier te presenteren. Dit zou dan op de lichtkrant in de kantine of intern gedeeld worden.

Een van de bestuursleden had al een eerste aanzet gedaan in Excel om gegevens van 4 maanden te verzamelen. In het de kolommen werden ook formules toegepast.

In het bestand werd een onderscheid gemaakt tussen de volgende onderwerpen:

  • Opbrengst kWh
  • Direct verbruik kWh
  • Percentage opbrengst t.o.v. verbruik
  • Besparing CO2 uitstoot
  • Aantal koppen koffie
  • Aantal kilometers hardlopen

Het doel is uiteindelijk dat de resultaten iedere maand bijgewerkt worden.

Antwoord:

Om de verschillen tussen de maanden duidelijk te maken heb ik gekozen voor staafdiagrammen waarin elke maand een eigen kleur heeft. Daarnaast heb ik ook nog een aantal totaal tellingen toegevoegd.

Het uiteindelijke Excel bestand bestaat uit de volgende werkbladen:

  • Instructie: de stappen die je moet ondernemen om het dashboard bij te werken
  • Data: de kolommen met data en formules
  • Dashboard: het dashboard met grafieken + tellers op basis van het werkblad data

Van het dashboard maak ik een screenshot die ik vervolgens op de lichtkrant of de website kan publiceren. Maar het geeft ook in Excel al een duidelijk beeld hoe het gaat.

Zonnepanelen opbrengsten in dashboard in Excel.
Achtergrondfoto Pexels, fotograaf Pixabay

Versie 1:

In de eerste versie van het Excel bestand heb ik het dashboard visueel opgemaakt. Helaas was dat nog niet heel erg dynamisch. Ik moest telkens de grafieken opnieuw in Excel maken en vervolgens weer op het dashboard plaatsen. Ook de totaal tellers waren nog statisch.

Versie 2:

Naast wat kleine visuele verbeteringen heb ik in deze versie vooral de automatisering verbeterd. De grafieken worden voortaan automatisch bijgewerkt als op het werkblad data de aantallen wordt bijgewerkt.

Versie 3:

Ook de statische tellers heb ik dynamisch gemaakt door tekstvakken te gebruiken. Deze zijn voorzien van formules om waardes uit het werkblad data op te halen. Het dashboard wordt direct bijgewerkt waardoor ik in 5 minuten een nieuw dashboard heb.

Om het ook voor anderen begrijpbaar te maken heb ik een werkblad instructie toegevoegd met een aantal stappen.

Benieuwd naar het resultaat?

Download hier het Excel dashboard. Je mag het gratis gebruiken. Al is het wel leuk als je in een reactie onder dit blog aangeeft waarvoor je hem toegepast hebt.

In het bestand bevat de kolom Totalen de totalen vanaf het begin dat de zonnepanelen in gebruik genomen werden. Dit is dus langer dan de 4 maanden die op het dashboard worden getoond. Deze kolommen kan je ook met een formule baseren op de 4 maanden die eronder getoond worden.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.