Siemens vaatwasser verbindt niet wegens 2.4 / 5 GHz WIFI

Probleem:

Siemens SX65Z801BE vaatwasser.Je hebt een Siemens vaatwasser gekocht en die biedt ondersteuning voor de HomeConnect app zodat je deze via de smartphone kan bedienen. Echter mislukt het telkens om de vaatwasser te verbinden met jouw WIFI netwerk. HomeConnect noemt verbinden ook wel pairen.

Het aan en uitzetten van de WIFI verbinding in de vaatwasser of zelfs het resetten van de vaatwasser lost het probleem niet op.

De ene keer gaat het al mis bij het identificeren en de andere keer heb je net de sleutel van het WIFI netwerk ingesteld voordat het mislukt.

Oplossing:

Op dit moment bieden vrijwel alle routers en accespoints de mogelijkheid aan om WIFI netwerken, ook wel draadloze netwerken, uit te zenden op 2.4 en 5 GHz frequentie. Je kan dit vergelijken met de radiosignalen die vroeger gebruikt werden om radio te ontvangen.

Kenmerkend is dat 2.4 GHz verder komt en 5 GHz op korte afstand een veel hogere snelheid aanbiedt. De meeste apparaten ondersteunen beiden frequenties en kunnen zelf prima bepalen welke ze moeten gebruiken. Helaas zijn er ook apparaten die alleen op de 2.4 GHz frequentie goed kunnen functioneren.

Sommige routers of accespoints zenden de frequenties op zo een manier uit dat dit voor apparaten conflicten kan veroorzaken tijdens het instellen van de verbinding.

Waarom het eerst wel werkte:

Eerst had ik mijn Siemens SX65Z801BE vaatwasser probleemloos verbonden met de Ziggo modem. Deze zend ook beiden frequenties uit. Maar deze zat in de meterkast op een ongunstige plek waardoor de dekking in huis niet optimaal was.

Ik heb toen op iedere verdieping in huis een Ubiquiti UniFi Lite 6 accespoint geïnstalleerd. Deze zenden ook beiden frequenties uit. De dekking was hierna wel optimaal maar mijn  vaatwasser wilde niet meer verbinden.

Vaatwasser verbinden met Ubiquiti accespoints:

De oplossing bleek om tijdelijk het 5 GHz draadloos netwerk uit te schakelen. Hiervoor heb ik ingelogd in de Ubiquiti Network Application waarmee je de instellingen van Ubiquiti apparatuur kan beheren.

  1. Start Ubiquiti Network Application en klik op “Launch a browser to manage a network”
  2. Login met jouw gegevens
  3. Klik links in het scherm op het tandwiel
  4. Selecteer in het midden het draadloos netwerk waarmee je wilt verbinden
  5. Haal bij “Wifi band” het vinkje weg voor 5 GHz
  6. Klik onderin op “Apply changes”
  7. Zet de vaatwasser uit en aan

Hierna kon ik zonder problemen mijn vaatwasser verbinden met mijn draadloos netwerk. Nadat de verbinding gelukt was heb ik het 5 GHz netwerk weer aangezet en was de vaatwasser nog steeds verbonden.

Ik heb een ander merk router of accespoint:

Helaas kan ik niet voor alle hardware stappenplannen uitwerken om het 5 GHz draadloos netwerk uit te zetten. Hiervoor verwijs ik naar de handleiding van het apparaat. De oplossing is dat het draadloos netwerk tijdelijk maar op een frequentie wordt uitgezonden.

Oplossing getest op:

Siemens SX65Z801BE vaatwasser i.c.m. Ubiquiti UniFi Lite 6 accespoints.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.