De iPhone SE krijgt lange ondersteuning voor updates

Na een aantal Android smartphones in het verleden gehad te hebben ben ik in 2017 overgestapt op de Apple iPhone SE uit 2016. Vrijwel de goedkoopste versie uit de iPhone serie en voor mij ruim voldoende. Ik gebruikte toen ter tijd mijn smartphone niet heel fanatiek en die 16 GB opslagruimte was ruim voldoende.

Toch werd die 16 GB later wel een probleem omdat steeds meer apps, foto’s en andere bestanden ervoor zorgde dat ik vrijwel geen ruimte meer overhad. In het begin verwijder je nog apps of foto’s, maar dit is maar een tijdelijke oplossing.

iPhone SE 2020:

Wegens het gemakkelijke overstappen wilde ik toch weer een iPhone kopen. In 2020 ben ik overgestapt op de opvolger met de originele naam iPhone SE 2020. Deze was voorzien van de nieuwste hardware, compleet zwarte uitvoering maar ook 1,5 cm hoger en 1 cm breder. Dit vond ik in het begin wel een dingetje maar uiteindelijk merkte ik er niets meer van. Ik heb ook een hoesje gekocht voor mijn smartphone omdat ik er zuinig op ben.

Apple iPhone SE 2020 zwart.
Apple iPhone SE 2020 zwart.

Opslagruimte 64 of 128 GB:

Mijn eerste iPhone SE had 16 GB geheugen en dat was te weinig. Inmiddels was de minimale opslagcapaciteit verhoogd naar 64 GB en voor 50 euro meer had je 128GB. Omdat je door de jaren heen meer data verzamelt heb ik voor de 128 GB variant gekozen.

Update beleid voor iPhones:

Mijn iPhone SE uit 2016 gebruik ik tot op de dag nog steeds wanneer ik ga hardlopen. Hij ontvangt nog steeds updates wat ik na 6 jaar best wel bijzonder vindt. Op dit moment biedt Apple nog ondersteuning voor iOS 15 wat op dit moment de laatste versie is. Dus in vergelijking met de iPhone 13 zit er in de software geen verschil.

Maar iOS 16, dat eind 2022 uitkomt, biedt geen ondersteuning meer voor deze smartphone. Vind maar eens een Android smartphone die zolang volledige updates krijgt en niet alleen beveiligingsupdates. Ongeveer een half jaar geleden heb ik hier nog onderzoek naar gedaan en dan lees je op internet dat Android smartphone fabrikanten trots zijn als je 2 jaar updates krijgt.

iPhone SE 2022:

De iPhone SE 2020 zal naar verwachting nog updates krijgen tot eind 2024 en is in aanschaf wel lager. Maar je hebt dan ook niet de nieuwste hardware en mogelijkheden. Deze smartphone wordt ook niet meer geproduceerd waardoor de iPhone SE 2022 de goedkoopste smartphone is.

Apple iPhone 2022 SE zwart.
Apple iPhone 2022 SE zwart.

Ga je voor de iPhone SE 3, zoals sommige winkels hem ook wel noemen, dan heb je nog updates tot 2026. Opmerkelijk is dat deze smartphone maar 4 jaar updates krijgt. Dit kan echter in de toekomst nog wel wijzigen. Maar ten opzichte van Android telefoons nog steeds lang.

Nadeel is dat dit toestel wel meer geld kost omdat het nieuwer is. Ga je een iPhone kopen dan kan een abonnement interessant zijn. Je kan dan een gedeelte al betalen bij aanschaf of je betaald de smartphone gedurende de looptijd van het abonnement.

Wiste je dat de Consumentenbond een onafhankelijk onderzoek gedaan heeft naar alle Apple smartphones?

Conclusie:

Zou mijn iPhone 2020 vandaag kapot gaan dan zou ik misschien eerst kijken wat reparatie kost. Maar als dit te duur is zou ik overstappen naar de iPhone SE 2022.

Deze oogt van buiten hetzelfde en is beschikbaar in meerdere kleuren. De verschillen zitten hem in een snellere processor, meer geheugen, een betere camera, een accu die het een paar uur langer volhoud en ondersteuning voor het 5g netwerk.

Belangrijk om te onthouden is dat na verloop van tijd apps alleen maar werken op de laatste versies van iOS.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.