WIFI netwerk uitbreiden via netwerk-, stroom- of coaxkabels

Ieder huishouden krijgt steeds meer apparaten die een draadloze verbinding nodig hebben. Het begon ooit met laptops en computers en daarna smartphones en tablets. Inmiddels kunnen we aan de lijst ook vaatwassers, wasmachines, auto’s, thermostaten, verwarming, tv’s en ga zo maar door toevoegen.

Daar is natuurlijk niets mis mee, maar dit betekent wel in dat de behoefte naar een snel en stabiel draadloos netwerk toeneemt. Standaard krijg je van een internetprovider een modem die ook als router fungeert in huis. In sommige gevallen staat dit apparaat in de meterkast of in een hoekje van het huis waardoor de dekking niet optimaal is.

Access points

Gelukkig is het mogelijk om acces points aan te schaffen. Bekende merken zijn TP-Link of Ubiquiti. Dit zijn apparaten die het mogelijk maken om het netwerk in huis en in ook in de tuin te vergroten. Op die manier kan je op de derde verdieping een net zo snelle verbinding halen als in de hal bij de meterkast. Deze access points kan je op 2 manieren aansluiten: bekabeld en draadloos.

Een access point draadloos aansluiten

Dit is de gemakkelijkste optie. Je hebt dan geen beperkingen wat de locatie betreft omdat je geen rekening hoeft te houden met de netwerkkabel. Dit is niet 100% waar. Want je moet het access point plaatsen binnen het bereik van het bestaande draadloze netwerk. Dit komt omdat het access point een draadloze verbinding nodig heeft om zelf weer internet draadloos te kunnen verspreiden.

Je hebt dus altijd een overlapping zoals je kan zien op onderstaande afbeelding. Op de afbeelding wordt gesproken over een repeater maar kan dus ook een access point zijn.

Toepassing van draadloze repeater.

Een access point bekabeld aansluiten

Een betere oplossing is om deze bekabeld aan te sluiten via netwerkkabels. Vooral bij oudere huizen zijn er in het verleden geen netwerkkabels getrokken. Tijdens de bouw van nieuwe huizen wordt hier vaak wel rekening mee gehouden.

Heb je de mogelijkheid om netwerkkabels te trekken? Dan zou ik dat zeker adviseren. Je hebt dan de meest stabiele verbinding die als bron fungeert voor het access point.

Tegenwoordig zijn er ook een aantal alternatieven als je geen netwerkkabels in huis hebt liggen of kan trekken. Ook hiermee krijg je een veel betere verbinding dan wanneer je de access point draadloos met elkaar verbind.

Powerline adapters:

Met deze apparaten verbind je jouw netwerk met het bestaande stroomnet via adapters. Dit werkt simpel. Vanuit de router sluit je een netwerkkabel aan op een powerline adapter die je in het stopcontact stopt. Ergens anders in huis plaats je weer een powerline adapter in het stopcontact waar je weer een netwerkkabel op aan kan sluiten voor bijvoorbeeld een access point of een switch. Het internet loopt dus over het stroomnet.

Het aanbod begint bij ongeveer 50 euro tot boven de 100 euro. De prijs wordt bepaald aan de hand van het aantal adapters, de maximale snelheid en de functionaliteiten. Ik adviseer wel om in huis gebruik te maken van dezelfde Powerline adapters.

Houd er rekening mee dat ze bij bepaalde huizen niet werken of de snelheid tegen zal vallen. Dit heeft dan meestal te maken met de hoe de stroomdraden lopen of de meterkast is ingericht.

> Bekijk Powerline adapters

Hirschmann INCA 1G coax adapters:

Hirschmann INCA 1 G Multimedia adapter.Van de week werd ik door Steven via mijn contactformulier gewezen op de Hirshmann INCA 1G coax adapters. Ik wist helemaal niet dat deze apparaten bestonden.

Deze werken hetzelfde als de Powerline adapters. Alleen maak je dan gebruik van bestaande coax kabels in huis. Dit kan vooral voor oudere huizen een alternatief zijn omdat die meerdere coax aansluitingen hebben.

De Hirshmann INCA heeft 2 aansluitingen voor coax. Een voor input en een voor output. Dus je kan hier naast een netwerkkabel ook nog een TV aansluiten op de 2 coax aansluiting.

Klein nadeel is de aanschafprijs van ongeveer 60 euro per stuk. Je hebt er minimaal 2 nodig dus dan zit je al op 120 euro per verbinding.

> Bekijk Hirshmann INCA 1G

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.