Apple iPhone 14: specificaties en het always on scherm

De iPhone 14 wordt in september 2022 gelanceerd.In de smartphone wereld zijn er eigenlijk twee merken die de markt bijna helemaal domineren: Android en Apple. Hierin wordt Android vertegenwoordigd door tientallen leveranciers en Apple door zichzelf. Apple beheerd de hardware en de software wat best uniek is. De rest van de markt wordt verdeeld over een aantal fabrikanten met een eigen besturingssysteem.

De nieuwe iPhone 14

Om telkens maar smartphones te blijven verkopen brengt Apple ook jaarlijks een of meerdere nieuwe modellen uit. Op 13 september wordt de nieuwe iPhone 14 serie gelanceerd. Voor 2022 is dit de tweede smartphone die door het Amerikaanse bedrijf wordt gelanceerd. In maart 2022 is de goedkopere iPhone SE 2022 uitgebracht als opvolger van de iPhone SE 2020. Deze uitvoering staat op dit moment bekend als goedkoopste iPhone en wordt ook wel als een instapmodel gezien. Maar wil je een betere camera, meer snelheid en andere leuke functies dan is een iPhone 14 een betere keuze.

Apple slaat het getal 9 over

Wist je trouwens dat er nooit een iPhone 9 gelanceerd is? Apple besloot de opvolger de iPhone X (Romeinse getal 10) te noemen. Net zoiets als Windows 9 dat nooit bestaan heeft. Op internet wordt er gespeculeerd omdat Apple zelf nooit een verklaring heeft gegeven. Voorbeelden hiervan zijn de tiende verjaardag van de iPhone, iPhone X klinkt luxer net als de aanschafprijs en vanuit marketing perspectief logischer.

De iPhone 14 uitvoeringen

Je hebt de keuze uit de 4 modellen: iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro en de iPhone 14 Pro Max. Volgens de geruchten is deze smartphone echt weer een flinke upgrade ten opzichte van zijn voorganger. Maar zoals bekend weet Apple de specifieke details goed stil te houden tot de de lancering tijdens hun eigen event.

Geen inkeping meer bovenin het scherm:

Sinds de iPhone X word er gebruik gemaakt van een inkeping in een scherm, de technische term hiervoor is notch. Deze is komen te vervallen. In het scherm zelf zit nu een inkeping voor de selfiecamera en een voor Face ID. Ter vergelijking: deze laatste functionaliteit is niet beschikbaar op de iPhone SE.

De iPhone 13 heeft nog wel de notch in het scherm.
De iPhone 13 heeft nog wel de notch in het scherm.

Een camera met 48 megapixels:

Iedere nieuwe smartphone van Apple krijgt over het algemeen een betere camera. Voor deze versie bouwt Apple een 48 megapixel camera in die daarom ook op de achterkant van de smartphone meer ruimte nodig heeft. Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van de techniek pixel binning om in het donker betere foto’s te kunnen maken. Dit houd in dat 4 pixels samengevoegd worden tot 1 superpixel.

Nieuwste processor:

De iPhone SE 2022 en iPhone 13 wordt uitgevoerd met de A15 Bionic-chip. Voor de iPhone 14 wordt gebruik gemaakt van de A16 maar deze zal niet veel sneller zijn. Al geven sommige geruchten aan dat alleen de Pro en Pro Max de A16 krijgen. Het RAM geheugen is wel identiek aan dat van de iPhone 13 maar zou sneller zijn en minder energie verbruiken. De vraag is wel of je de verschillen van deze upgrades gaat merken tijdens normaal dagelijks gebruik.

Opslag:

Hier is niet heel veel over bekend. Enkel geruchten dat je kan kiezen vanaf 256 GB terwijl de voorganger nog begon bij de 128 GB. Nou is de keuze van opslag bij een iPhone wel belangrijk omdat je die later niet kan uitbreiden. Dit heb ik zelf ervaren met mijn iPhone SE uit 2016 die uiteindelijk vol kwam te zitten.

Always on display:

De iPhone 14 heeft als nieuwe functionaliteit “always on” dat alleen wordt ingebouwd bij de Pro en Pro Max uitvoeringen. Dit houd in dat het scherm op een zeer lage frequentie wordt ververst, vermoedelijk 1Hz, hierdoor kan het scherm in sluimermodus nog steeds afgelezen worden. Dit komt mooi uit omdat iOS 16 nieuwe widgets heeft die hiervoor speciaal ontwikkeld zijn. Voorbeelden van die widgets zijn datum, tijd en meldingen of wel algemene relevante informatie.

Software updates:

Belangrijk om te vermelden is dat de iPhone 14 natuurlijk veel langer updates krijgt dan zijn voorgangers. Tijdens de lancering van deze smartphone zal ook iOS 16 aangekondigd worden.

Deze wordt niet meer aangeboden op de iPhone SE uit 2016. Dit betekent niet dat je deze iPhone niet meer kan gebruiken maar je krijgt geen nieuwe functionaliteiten meer en de beveiliging wordt niet gegarandeerd. Daarnaast zullen ook steeds minder apps ondersteund worden omdat die alleen nog op de laatste versies van iOS werken.

Conclusie:

Bovenstaande specificaties zijn natuurlijk niet bevestigd door Apple en komen voort uit een bronnen onderzoek op internet. Apple doet er altijd een beetje geheimzinnig over om zo meer reclame te maken voor de lancering van hun vlaggenschip.

Dat het een professionele smartphone is staat vast doordat er gebruik wordt gemaakt van de nieuwste hardware. Ik ben daarom benieuwd naar de introductieprijs.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.