Vloer uitzoeken voor een nieuw huis? Begin online met zoeken

In 2021 heb ik samen met mijn vriendin een huis gekocht. Na lang zoeken op Funda.nl, veel huizen bezocht te hebben en natuurlijk ook een aantal keer geboden, zijn we de gelukkige eigenaren geworden van een 2 onder een 1 kap woning. Vervolgens zijn we plannen gaan maken welke verbouwingen we wilden gaan doen.

Vloer, plafond en muren aanpakken

We kwamen al snel tot de conclusie dat we aan de eerste en tweede verdieping niets hoefde te doen behalve de muren een andere kleur geven. Maar de beneden verdieping, dat was een ander verhaal. Die wilden we aan alle kanten aanpakken. Nieuwe vloer, plafond glad, muren een andere kleur. Ook de keuken moest er aan geloven maar die was dan ook al behoorlijk oud. Wat die keuken betreft: een aantal elektrische apparaten hebben we nog verkocht. Dus gooi niet meteen alles wat je sloopt in de container.

Waarom we de oude vloer eruit wilde halen

De huidige vloer was een gestoomde beuken houten vloer. Maar we vonden de kleur niet mooi. Uit een kort onderzoek op internet bleek dat je de kleur hiervan niet kan veranderen. Voor deze zekerheid een aantal winkels bezocht maar geen van allen durfde ze de opdracht aan omdat ze geen garanties konden geven.

In eerste instantie wilde we voor een houten vloer gaan maar dat idee hebben we al snel losgelaten. Doordat we in de corona periode het huis hadden gekocht was veel materiaal schaars  en zeer duur. Het was soms wel 2 tot 3 keer zo duur als PVC of laminaat.

De alternatieven: PVC of laminaat

In mijn eigen huis had ik al PVC. Dit is een kunststof materiaal maar wel met de look and feel van hout. PVC staat voor polyvinylchloride. Grote pluspunt is dat het de omgevingstemperatuur overneemt, krasvast is en dat schoonmaken weinig moeite kost.

Toch hebben we ook een laminaat vloer overwogen, maar naar mijn idee is dat kwalitatief minder dan een PVC vloer. Aangezien we het op de benedenverdieping wilde leggen moest dit wel slijtvast zijn en van voldoende kwaliteit.

PVC komt in twee varianten. Je kan het aan elkaar klikken of je kan het plakken. Dat plakken wordt ook wel verlijmen genoemd. Het klikken zou je in principe zelf kunnen doen. Voordeel van deze manier is dat je het ook mee kan verhuizen naar een ander huis. Plakken kan je beter uitbesteden aan een vakman, vooral als je het in visgraat laat leggen.

Online oriëntatie

Om een idee te krijgen wat er tegenwoordig beschikbaar is en voor welke prijs is het handig om online op onderzoek te gaan. Ik ben zo onbewust uitgekomen op de website van carpetright.nl. Ik ben nu eenmaal IT’er van beroep dus ik kijk altijd kritisch naar websites. Maar dit is zeker een functionele website die gemakkelijk is in het gebruik. Ik heb daarom het overzicht met PVC vloeren ook zo gevonden. Dankzij de filter opties aan de linkerkant kan ik aangeven dat ik wil plakken waardoor ik veel minder keuzes overhoud.

Pluspunt is ook dat je aan kan geven waar je de vloer wil gaan gebruiken. Wil je ook vloerverwarming aanleggen? Geef dit dan ook op in de filters. Zo zie je alleen de vloeren die daadwerkelijk geschikt zijn.

Maar de echte meerwaarde van deze site zie je pas als je de productpagina van een vloer bekijkt. Vanaf hier kan je een Room-Visualizer opstarten. Hierin kan je foto’s van jouw huis uploaden en vervolgens de vloer toevoegen.

Zie visueel hoe de vloer eruit ziet in jouw woonkamer.
Screenshot: Carpetright.nl Room-Visualizer.

Koop een vloer offline

Los van dat Carpetright.nl een prima site is met een ruime keuze adviseer ik wel een vloer altijd in het echt te bekijken. Wij hebben een aantal keren een staal van de vloer meegenomen om die bij de meubels neer te leggen. Het begint dan pas echt te leven en soms zorgt dat ervoor dat je toch net een andere vloer kiest.

Vloer gekocht? Dan is een robotstofzuiger misschien een mooie aanvulling.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.