Wat is het verschil tussen een laptop en gaming laptop?

Ik speelde mijn eerste spelletjes op een klein beeldscherm die verbonden was met een computer waar bandjes in gingen. Zo kon ik zeer simpele spelletjes spelen met een indiaantje dat door het bos moest bewegen of in een bakkerij waar je taarten moest maken. Allebei de spelletjes toonden alleen een paar kleuren groen.

Bovenstaand verhaal komt uit de jaren negentig. De games anno 2022 zijn daar niet meer te vergelijken. Ze zijn mooier, gedetailleerder, soms niet van echt te onderscheiden en zeer uitgebreid. Voor sommige mensen is het zelfs hun beroep waar ze geld mee verdienen.

Gaming laptop

Inmiddels hebben de spelcomputers in de afgelopen 30 jaar enorme stappen genomen. Iedereen kent de Microsoft Xbox en Sony Playstations wel. Maar voor sommige games heb je geen spelcomputer nodig maar een computer of laptop. Aangezien de eisen van een gaming laptop niet vergelijkbaar zijn met een standaard laptop heeft men een nieuwe categorie bedacht genaamd gaming laptop.

Wat is het grootste verschil met een normale laptop?

Zet je een normale laptop en een gaming laptop naast elkaar dan zal je eigenlijk weinig verschillen zien. Uitzondering is dat sommige fabrikanten de buitenkant een hip design geven of bijvoorbeeld verlichting zoals de onderstaande ASUS Rog Strix.

ASUS Rog Strix gaming laptop.

Het grote verschil vind je onder de motorkap omdat de hardware zoals de processor, geheugen, grafische kaart en SSD schijf vele malen sneller is of meer capaciteit heefts. Zo heeft de ASUS Rog Strix maar liefst 16 GB geheugen terwijl voor een normale laptop 8 GB in principe voldoende is.

Kan je games spelen op een normale laptop?

Het is vooral afhankelijk van wat jouw normale laptop kan. Dus hoe snel is de processor, hoeveel geheugen is er beschikbaar en welke grafische kaart is er ingebouwd. Maar je kan ervan uitgaan dat de simpele games prima te spelen zijn.

Maar wil je een game spelen zoals Battlefield 2042 dan heb je al snel een krachtigere laptop nodig. De eisen van dit spel (waar de laptop aan moet voldoen) zijn opgedeeld in “minimale systeemeisen” en “aanbevolen systeemeisen”. Voor het beste resultaat kan je dan beter uitgaan van de “aanbevolen systeemeisen”. Op de site van Origin lees je dan dat je al minimaal een Intel I7 of AMD Ryzen 7 processor nodig hebt.

Niemand wil toch een spel dat hapert?

Is een game pc niet beter en goedkoper?

De hardware van nu kan prima ingebouwd worden in zowel een laptop als computer. Ook het prijsverschil is minimaal. Daarnaast moet je er bij een pc rekening mee houden dat je ook nog een los toetsenbord, muis en beeldscherm nodig hebt. Een tweede grote voordeel van een gaming laptop is dat je hem makkelijk mee kan nemen naar een LAN party.

Waar kan je uit kiezen?

Ben je al jaren een echte gamer dan ken je vast de Alienware game laptops. Dit zijn laptops special ontwikkeld voor het verrichten van zware taken zoals het spelen van games. Alienware is opgericht in de jaren 90 als eigen bedrijf maar in 2006 overgenomen door Dell.

Naast Dell heeft HP ook zijn eigen gaming laptop lijn uitgebracht onder de naam HP Victus. Acer doet het onder de naam Acer Nitro, Asus onder de naam Rog en Lenovo gebruikt weer de stoere naam Lenovo Legion. MSI gelooft niet zo in hippe namen en gebruikt daarom GF63 als naam.

Hoe koop je de juiste gaming laptop?

Houd rekening met de onderstaande punten wanneer je een nieuwe gaming laptop aanschaft.

  • Welke games wil je nu en de komende 2 jaar spelen (systeemeisen)?
  • Wat is jouw budget, gaming laptops kosten snel meer dan 800 euro
  • Ga je voor een 15 inch scherm of groter
  • Wil je een extern scherm aansluiten, let op de aansluitpoorten
  • Neem minimaal 16 GB geheugen
  • Houd rekening met kortingen tijdens black friday, sinterklaas en kerst
  • Denk ook aan een snelle muis
  • Netwerkpoorten worden vrijwel niet meer ingebouwd

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.