Wel of niet upgraden naar Windows 11?

Vraag:

Af en toe krijg ik de vraag of ze van Windows 10 moeten upgraden naar Windows 11.

Laptops of computers die je nu in de winkel koopt worden standaard voorzien van Windows 11. Je moet goed zoeken of kiezen voor refurbished wil je nog hardware vinden die met Windows 10 geleverd wordt.

Antwoord:

Op dit moment moet je niets. Maar er is ook niets mis met het upgraden naar Windows 11. Het is inmiddels een stabiel systeem en upgraden is gratis.

Ik gebruik het zelf al maanden zonder problemen. Daarnaast zijn de verschillen minimaal. Windows 11 is vorig jaar uitgebracht met als versie nummer 21H2 en deze maand is 22H2 uitgebracht.

Ik zou upgraden

Als ik nu nog een apparaat met Windows 10 zou hebben en die kan upgraden naar Windows 11 dan zou ik het doen. Op die manier kan je altijd gebruik maken van de nieuwste functionaliteiten van Windows.

Windows 10 wordt niet meer verder ontwikkeld

Windows 10 bestaat al jaren en draait zeker stabiel maar de verdere ontwikkeling wordt wel stilgelegd. Je krijgt alleen nog updates voor problemen of beveiligingslekken. Microsoft ondersteund het nog tot november 2025 dus je hebt nog even.

Oude randapparatuur wordt mogelijk niet meer ondersteund

Houd er wel rekening mee dat hele oude hardware, zoals printers, misschien niet meer werken op Windows 11. Je kan dit controleren door op de website van de fabrikant, HP bijvoorbeeld, te zoeken naar drivers voor Windows 11. Soms werken drivers voor Windows 10 ook op Windows 11. Een driver is de software die de hardware (v.b. printer) aanstuurt.

Niet iedereen kan upgraden

Maar niet alle laptops of computers kunnen bijgewerkt worden naar Windows 11. Als Windows 10 het niet aanbiedt dan is de kans groot dat jouw apparaat niet voldoet aan minimaal de onderstaande eisen.

  • TPM 2.0 (Trusted Platform Module) voor encryptie van bestanden
  • Minimaal 8 GB geheugen
  • Een redelijk recente processor

Je kan het zelf controleren door de Pc Health check app te installeren. Deze app genereert een rapport om aan te geven of jouw apparaat voldoet of waarom niet.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.