Geluidsinstallatie zonder HDMI aansluiten op TV met HDMI

Vraag:

Je hebt een oude geluidsinstallatie, bijvoorbeeld een Bose 3-2-1 GS Series II DVD home entertainment systeem, en een nieuwe TV of misschien zelfs een smart TV.

De oude geluidsinstallatie heeft nog nooit gehoord van een HDMI aansluiting en de nieuwe TV nog nooit van S-VIDEO of SCART.

Hoe kan je die met elkaar verbinden. Immers zijn de boxen van de geluidsinstallatie veel beter dan die van de TV.

Antwoord:

Vroeger was S-VIDEO of SCART de manier om beeld van bijvoorbeeld een videorecorder of home cinema set op de TV te krijgen. Maar die aansluitingen zijn achterhaald. Tegenwoordig is HDMI de standaard zodat een sneller en scherper beeld gegarandeerd kan worden.

Maar dit betekent dus wel dat je oude apparaten niet altijd meer met nieuwe apparaten kan verbinden. Een kabel met aan de ene kant een S-VIDEO aansluiting en aan de andere kant een HDMI aansluiting bestaat niet. De simpele reden hiervoor is dat de techniek, om het signaal over te brengen, voor beiden aansluitingen verschilt.

Voor beeld:

Om toch beiden apparaten met elkaar te verbinden zal het signaal omgezet moeten worden. Hiervoor kan je een Composiet / s-video naar HDMI omvormer kopen. Kost rond de 60-70 euro. Je hebt tevens een S-VIDEO kabel en een HDMI kabel nodig.

De geluidsinstallatie, videorecorder of home cinema set verbind je via S-VIDEO met de omvormer en vanuit de omvormer gaat een HDMI kabel naar de TV. HDMI kabel ondersteund video en audio.

Voor geluid / audio:

Afhankelijk wat de geluidsinstallatie en tv ondersteund zou je gebruik kunnen maken van een optische kabel die beiden apparaten met elkaar verbind. Hiervoor moet er op beiden apparaten een poort zitten waar een rood licht uitkomt.

Geen optische kabel aansluiting? Dan zal je wel een composiet aansluiting hebben in de kleuren wit en rood voor audio en geel voor video. De hierboven genoemde omvormer heeft ook aansluitingen voor composiet, ook wel bekend als tulp stekker aansluiting. Hiervoor heb je dan een composiet kabel nodig.

Alleen composiet gebruiken en geen S-VIDEO of optische kabel:

Dat is ook een mogelijkheid als het oude apparaat een rode composiet aansluiting heeft. Weet wel dat een optische kabel een veel hogere audio kwaliteit biedt. Je hebt in dit geval geen S-VIDEO of optische kabel nodig.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.