Gebruik je een wachtwoordkluis? Zorg dat iemand anders toegang krijgt als er iets met je gebeurt

Door de jaren heen krijg je steeds meer accounts voor banken, webwinkels, overheidsdiensten en ga zo maar door. Die accounts bestaan altijd uit een e-mailadres, gebruikersnaam en natuurlijk een wachtwoord.

Unieke wachtwoorden!

Voor de beste beveiliging gebruik je voor ieder account een lang en uniek wachtwoord. Mocht een wachtwoord uitlekken dan geldt dat alleen voor dat specifieke account. Maar het is best lastig om al die wachtwoorden te onthouden.

Een oplossing is om ze op te schrijven op papier of digitaal bijhouden in Word of Excel. Niet echt een veilige oplossing maar beter dan een of een paar wachtwoorden voor tientallen accounts.

Een wachtwoordkluis

Om wachtwoorden veilig te bewaren zijn er wachtwoordkluizen, ook wel password managers, bedacht. Dit zijn programma’s die je op een computer kan installeren zoals KeePass of via de browser kan gebruiken zoals Bitwarden of Lastpass.

Het voordeel van via de browser is dat het apparaat onafhankelijk werkt. Dus je hebt overal toegang tot alle wachtwoorden.

Een lang en veilig wachtwoord voor toegang

Wachtwoordkluizen werken volgens een simpel principe. Je slaat alle gebruikersnamen met wachtwoorden op in een lijst en die bescherm je met 1 lang en veilig wachtwoord. Dit wachtwoord kan bestaan uit willekeurige letters, cijfers, vreemde tekens of woorden die een zin vormen.

Denk hier niet te simpel over want als iemand het wachtwoord van jouw kluis weet dan heeft hij of zij toegang tot al jouw accounts!

Doordat je gebruik maakt van een wachtwoordkluis kan je voor alle accounts, voor bijvoorbeeld webshops en social media, complexe wachtwoorden gebruiken. Deze hoef jij niet te onthouden want dat doet jouw wachtwoordkluis.

Wil je inloggen op LinkedIn? Dan log je in op jouw wachtwoordkluis en vervolgens wordt automatisch de gebruikersnaam en wachtwoord ingevuld.

Maar wat als jij er niet meer bent

Sommige leven langer dan anderen en helaas gaan er ook mensen dood door ziekte, tijdens een operatie of een verkeersongeval.

Niets is vervelender als jouw nabestaanden zoals vrouw/man, vriend/vriendin of familie niet gemakkelijk bij de wachtwoorden van jouw accounts kunnen. Natuurlijk kan je ze wel herstellen via “wachtwoord herstel” maar dan moet iemand weten bij welke websites jij een account hebt. Onbewust zijn dit er al snel tientallen!

Oplossing 1:

Je kan het wachtwoord van jouw wachtwoordkluis aan vrouw/man, vriend/vriendin of familielid geven. Is een makkelijke oplossing. Alleen heb je dan wel het nadeel dat als jij het wachtwoord wijzigt dit ook weer door moet geven. Maak je gebruik van 2fa / 2 step auth / twee factor verificatie? Dan moet het andere persoon ook toegang hebben tot jouw telefoon of e-mail.

Oplossing 2:

Heb je bijvoorbeeld Bitwarden? Dan kan je gebruik maken van de noodfunctie “emergency access“. Via deze functionaliteit kan je een of meerdere personen toegang geven tot jouw kluis als jij er opeens niet meer bent. Deze personen moeten wel een Bitwarden account hebben (ze hoeven het niet actief te gebruiken).

Het werkt heel simpel. Een van deze personen kan toegang vragen tot jouw kluis. Jij hebt dan 7 dagen de tijd om dit verzoek goed of af te keuren. Heb je na 7 dagen geen keuze gemaakt, omdat je bijvoorbeeld overleden bent, dan krijgt het persoon toegang.

Deze functionaliteit is alleen beschikbaar in de betaalde versie van Bitwarden en die kost 10 dollar per jaar.

Gebruik je geen Bitwarden?

Controleer dan of jouw wachtwoordkluis een vergelijkbare oplossing biedt. Natuurlijk heb je altijd nog oplossing 1, of je kan overstappen naar Bitwarden wat ondersteuning heeft voor alle apparaten.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.