Ondernemen als digital nomad

Wil jij graag meer van de wereld zien en ondertussen je bedrijf voortzetten? Dan is het handig om van te voren goed na te denken over de praktische zaken die bij het (online) ondernemen komen kijken.

Goede hardware

Als digital nomad kun je niet zonder goede hardware, het is daarom verstandig om al op tijd te investeren in goede spullen. Kijk hierbij ook goed naar je wensen. Is het belangrijk om een groot geheugen te hebben op je laptop? Of werk je in de cloud en heb je minder opslag nodig op je laptop? Hoeveel gewicht vind je prettig? En wat verwacht je van de batterijduur van je laptop? Dit zijn allemaal vragen waar je voor je reis goed over na moet denken. Een laptop voor een digital nomad heeft andere functionaliteiten nodig dan een laptop voor een ondernemer die vooral op kantoor werkt.

Naast een laptop is het ook verstandig om te investeren in een goede powerbank. Een powerbank geeft je de vrijheid om optimaal gebruik te maken van je reisdagen. Zo kun je bijvoorbeeld een hele vliegreis werken op je laptop zonder stroompunt, maar met powerbank. Een powerbank van ongeveer 40.000 mAh laadt je laptop volledig op.

Vrouw op bank met laptop en smartphone. Digital nomad kan je overal zijn.
Foto door Andrea Piacquadio op Pexels

In- of uitschrijven?

Als digital nomad ben je regelmatig aan het reizen en van land naar land aan het trekken. Moet je dan ingeschreven blijven staan in Nederland of kun je je beter ergens anders inschrijven? Dat ligt aan je situatie. Als jij maximaal acht maanden per kalenderjaar in het buitenland bent, dan kun je in Nederland ingeschreven staan en je KVK inschrijving behouden. Ben jij echter fulltime aan het reizen, dan moet je je uitschrijven en in het land waar je verblijft inschrijven. Dit betekent ook dat je KVK inschrijving niet meer geldig is en je dus je administratie moet aanpassen. Geen KVK inschrijving betekent ook dat je geen belasting betaald in Nederland en dat is weer van invloed op het wel of niet vragen van BTW. Een hoop om uit te zoeken dus voordat je gaat reizen.

Professionele uitstraling

Je klanten hoeven niet altijd te weten dat jij een ondernemer én digital nomad bent. Daarom kan het handig zijn om een 085-nummer aan te vragen. Dit is een zakelijk nummer die door alle bedrijven in Nederland gebruikt worden. Dit is voip telefonie en gaat dus via het internet. Het enige wat je nodig hebt, is een goede internetverbinding om bereikbaar te zijn. Ideaal dus als digital nomad.

Een 085-nummer is ideaal voor digital nomads, omdat je naar je klanten een telefoonnummer communiceert. Het maakt daarbij niet uit of jij in ieder land een andere simkaart hebt met een ander nummer. Je klanten bereiken je altijd op hetzelfde, vaste nummer. Daarnaast draagt een 085-nummer bij aan de professionaliteit van je onderneming en is een 085-nummer herkenbaar voor je klanten.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.