Dit zijn de voor- en nadelen van dropshippen

Je hebt waarschijnlijk wel eens van dropshipping gehoord, maar wat is het precies? Dropshipping is een bedrijfsmodel waarbij e-commerce ondernemers producten verkopen zonder dat ze een voorraad hoeven aan te houden. Wanneer een dropshipper een bestelling van een klant ontvangt, neemt hij gewoon contact op met de leverancier, die de producten dan rechtstreeks naar de deur van de klant verzendt. Klinkt tot nu toe best goed, toch? Het is niet allemaal regenbogen en vlinders; er zijn ook enkele nadelen waarvan je je bewust moet zijn voordat je beslist of dropshipping het juiste bedrijfsmodel voor je is. In dit artikel zullen we zowel de voor- als nadelen van dropshipping bespreken.

Dropshipping kan je vanaf overal ter wereld doen zolang je maar een internetverbinding hebt.
Foto door Andrea Piacquadio op Pexels

De voordelen van dropshipping

#1 Lage toetredingsdrempel: het starten van een dropshipping bedrijf is relatief eenvoudig en goedkoop. Je hoeft geen duizenden euro’s te investeren in inventaris en je hebt geen groot team nodig om te beginnen. Alles wat je nodig hebt is een domeinnaam en een hosting, en je kunt binnen no-time aan de slag.

#2 Geen voorraad nodig: een van de grootste voordelen van dropshipping is dat je je geen zorgen hoeft te maken over het voeren van een voorraad. Omdat je de producten die je gaat verkopen niet vooraf hoeft aan te schaffen, kun je meteen beginnen met verkopen zonder investeringen vooraf.

#3 Locatie-onafhankelijk: dropshipping geeft je ook de vrijheid om je bedrijf overal ter wereld te runnen. Zolang je een internetverbinding hebt, kun je je winkel beheren en bestellingen plaatsen bij leveranciers.

De nadelen van dropshipping

#1 Hogere concurrentie: omdat dropshipping zo’n laagdrempelig bedrijfsmodel is, is er veel concurrentie – vooral in populaire niches zoals elektronica of mode. Dit betekent dat het moeilijk kan zijn om je te onderscheiden van de massa.

#2 Lagere winstmarges: omdat dropshippers afhankelijk zijn van leveranciers om voorraad en verzending af te handelen, hebben ze over het algemeen lagere winstmarges dan bedrijven die hun eigen voorraad voeren. Met procurement kun je in staat zijn om meer grip op je kosten uitgaven te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het beheersen en sturen van inkomende goederen of diensten tot het moment dat deze goederen in productie worden genomen.

#3 Minder controle over de verzending: wanneer klanten producten in je winkel bestellen, bestellen ze eigenlijk bij je leverancier – niet rechtstreeks bij jou. Dit betekent dat je minder controle hebt over verzendtijden en dat er kwaliteitscontrole problemen kunnen ontstaan als leveranciers fouten maken met bestellingen. Daarom is het belangrijk om samen te werken met gerenommeerde leveranciers die een goede klantenservice bieden voor het geval zich toch problemen voordoen.

Dropshipping is dus een geweldige manier om met weinig investeringen vooraf te beginnen in de e-commerce, maar het is niet zonder nadelen. Voordat je beslist of dropshipping geschikt is voor jouw bedrijf, moet je de voor- en nadelen zorgvuldig afwegen om er zeker van te zijn dat het beste past bij jouw behoeften. We wensen je veel succes.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.