Met welke adapter kan ik mijn M.2 SSD op mijn computer aansluiten?

Vraag:

Ik heb een Sandisk SSD A110 M.2 2260 256GB uit een oude laptop en ik zou graag de bestanden van deze SSD willen halen. Deze SSD heeft geen SATA aansluiting zodat ik hem dus niet met de Startech USB 3.0 naar 2,5 inch SATA Adapter direct op een vrije USB poort aan kan sluiten.

Hoe kan deze M.2 SSD op een USB poort aansluiten?

Antwoord:

Je kan hiervoor een adapter gebruiken, maar voordat je de juiste kan selecteren moet je eerst weten wat voor soorten aansluitingen er zijn.

M.2 SSD worden in de volgende 2 soorten geleverd:

  1. M.2 SATA SSD, trager dan onderstaande
  2. M.2. NVMe SSD, sneller dan bovenstaande

Let op: wil je een vervangende SSD voor jouw computer of laptop kopen? Controleer dan of deze SATA en/of NVMe ondersteund. Heb je nu een SATA variant dan betekent dit dus niet dat je zomaar over kan stappen naar NVMe.

M.2 SSD hebben de volgende aansluitingen:

  1. B-sleutel: Een grote aansluiting, met een 6-pin kleine aansluiting
  2. M-sleutel: Een grote aansluiting, met een 5-pin kleine aansluiting
  3. B+M-sleutel: Een grote aansluiting in het midden, met een 5-pin aansluiting links en een 6-pin aansluiting rechts

Weet je niet welke aansluiting jouw M.2. SSD heeft? Kijk dan in de documentatie of voer jouw type in een zoekmachine in.

ACT AC1600 of de ACT AC1605:

Op basis van de aansluiting van mijn Sandisk SSD A110 M.2 2260 256GB heb ik de ACT AC1600 SSD behuizing gekocht. De SSD bevestig je op een printplaat door hem in de aansluiting te duwen en vast te zetten met een schroefje. Deze printplaat schuif je vervolgens in een metalenbehuizing. De ACT AC1600 sluit je via een USB kabel aan op een USB poort.

ACT AC1605 behuizing voor M.2 SSD op basis van NVMe.

Hartstikke makkelijk en in 5 minuten gedaan. Behalve dat het voor mijn M.2 SSD niet werkte omdat die NVMe gebruikt en geen SATA. De ACT AC1600 ondersteund alleen M.2 SSD met SATA.

Ik heb deze vervolgens retour gestuurd en de ACT AC1605 besteld die ondersteuning heeft voor M.2 NVMe. Nu wordt de SSD wel herkend door mijn laptop.

De ACT AC1600 en AC1605 werken verder volgens hetzelfde principe. Dus de SSD plaat je op de printplaat die je in een metalen behuizing schuift. Enig verschil is dat de ACT AC1605 via USB-C werkt, maar er wordt ook nog een standaard USB kabel meegeleverd.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.