KlikAanKlikUit, wat je voor installatie moet weten

In mijn woonkamer heb ik 6 wandlampen en een plafondlamp die allen voorzien zijn van LED lampen die gedimd kunnen worden. De wandlampen zijn direct aangesloten op de stroomkabels zonder wandschakelaar. De plafondlamp is nog wel voorzien van een wandschakelaar. Ik wilde deze 7 lampen individueel aan of uit kunnen zetten of harder of zachter laten branden.

KlikAanKlikUit:

Aangezien de wandlampen niet voorzien zijn van eigen schakelaars heb ik gekozen voor het systeem van KlikAanKlikUit. Dit bedrijf heeft een ruim aanbod met oplossingen om apparaten op afstand in of uit te schakelen of te dimmen. Dit kan via een afstandbediening of via de smartphone.

KlikAanKlikUit ACM250-LD inbouw leddimmer.
KlikAanKlikUit ACM250-LD inbouw leddimmer.

Hornbach de goedkoopste:

In mijn situatie heb ik gekozen voor de ACM-250-LD inbouw leddimmer die je in een systeemdoos in kan bouwen. Op het moment dat ik ze kocht waren ze het goedkoopste bij de Hornbach, maar een paar weken later was de prijs hier al weer gestegen.

Op internet de prijzen raadplegen is daarom zeker de moeite waard omdat het soms euro’s per stuk kan schelen. Als je er 8 nodig hebt is een verschil van 2 euro toch 16 euro winst.

Installatie kan je prima zelf doen:

Het installeren van KlikAanKlikUit in een wandcontactdoos is helemaal niet zo moeilijk. Al helemaal niet als je lampen aan kan sluiten. Het komt eigenlijk neer op het volgen van de stappen in de installatiehandleiding. Toch een paar tips uit de praktijk.

  1. Lees de installatietekening eerst helemaal door
  2. Zorg voor goed materiaal zoals een spanningzoeker en een striptang
  3. Zet de stroom er altijd af, al is het maar voor even
  4. Maak stroomkabels niet te kort, je kan ze altijd inkorten mocht dat echt nodig zijn
  5. Neem de tijd, denk niet oh ik heb 10 min ik sluit even een inbouw leddimmer aan

Extra afstandbediening:

We hadden al een KlikAanKlikUit afstandbediening omdat we van die schakelaars hadden die je in een stopcontact kan gebruiken. Handig voor bijvoorbeeld een staande lamp of een kerstboom. Maar voor het gemak hebben we meteen ook een tweede afstandbediening aanschaft en die ingesteld.

Mijn gedachte hierachter was dat als de eerste afstandbediening versleten is, of een keer valt, we meteen de tweede kunnen gebruiken. Je kan niet de instellingen van de ene afstandsbediening kopiëren naar de andere.

Tijdens het installeren van de ACM-250-LD inbouw leddimmer zet je deze in de leermodus en geef je op de afstandbediening(en) aan op welk getal de leddimmer moet reageren. Hierna stop je alles in de wandcontactdoos en monteer je de lamp er overheen.

Eigenlijk was dit al een subtiele hint voor de fout die ik een aantal maanden geleden tijdens installeren maakte.

De Smart Bridge installeren, wat ik eerder moest weten:

Nu, een paar maanden later, zou ik graag de Smart Bridge toe willen voegen aan mijn KlikAanKlikUit netwerk. Hiermee kan je via een smartphone, thuis of buitenshuis, de lampen in of uit schakelen en kan je ook tijdschema’s maken. Bezoek Knibble.nl om te zien waar je deze het goedkoopste kan bestellen.

KlikAanKlikUit Smart Bridge.
KlikAanKlikUit Smart Bridge.

Ik was er vanuit gegaan dat je de instellingen van de afstandbediening over kan nemen in de Smart Bridge. Maar helaas was dat een denkfout van mij. Je moet de de Smart Bridge op dezelfde manier verbinden door de inbouw leddimmers op leermodus te zetten.

Dit betekent dus dat ik alle wandlampen weer los moet maken. Vervolgens kan ik het knopje op de ACM-250-LD inbouw leddimmers indrukken zodat ik deze in de Smart Bridge kan registreren. Voor de zekerheid heb ik dit gecontroleerd bij KlikAanKlikUit en dit blijkt de enige juiste manier te zijn.

Bovenstaande tekst blijkt niet juist te zijn. Lees mijn nieuwe blog “KlikAanKlikUit Smart Bridge kan toch de afstandbediening klonen” voor meer informatie.

Conclusie, kies van te voren de producten:

Wil je dus gebruik maken van KlikAanKlikUit inbouwschakelaars voor wandcontactdozen? Bepaal dan van te voren hoeveel afstandsbedieningen je nodig hebt en of je ook de Smart Bridge wil gebruiken. Je kan de Smart Bridge natuurlijk alvast instellen en later bepalen of je deze daadwerkelijk gaat gebruiken. Als je net als ik 7 lampen hebt hoef je deze later niet meer los te maken.

Op dit moment gebruik ik dus nog de afstandsbedieningen en ben er zeer tevreden over. Installatie kost even maar daarna heb je er wel enorm veel gemak van. Dus wat dat betreft is KlikAanKlikUit een aanrader.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.