Scannen met de gratis Windows Scanner app is heel gemakkelijk

Microsoft levert al jaren een programma om gemakkelijk vanaf jouw computer gebruik te maken van de scanfunctionaliteiten van jouw printer. Een prima programma maar inmiddels wel een beetje klassiek qua uiterlijk.

Ook in Windows 11 kan je dit programma nog vinden door te zoeken op Windows Faxen en Scannen. Een klassieke naam uit de tijd dat bedrijven nog faxmachines hadden.

Windows Scanner:

Maar sinds Windows 10 heeft Microsoft een nieuwe app uitgebracht genaamd “Scanner”. Met dit gratis programma kan je eenvoudige scanopdrachten geven aan jouw all-in-one printer met scan functionaliteit. Installeren doe je vanuit de Microsoft Store door te zoeken op Windows Scanner.

Screenshot van Windows Scannen.
Screenshot van Windows Scannen.

Simpel in gebruik:

Ik gebruik dit programma al een paar jaar naar volle tevredenheid. Het is lekker simpel in gebruik met duidelijke knoppen. Nou is het wel zo dat de scans die ik maak over algemeen complete A4 scans zijn van formulieren die ik bijvoorbeeld moet ondertekenen.

  • De knop voorbeeld
    Maakt alleen een scan, die kan je nog bijsnijden, maar is nog niet opgeslagen
  • De knop scannen
    Maakt de scan en slaat deze op de computer op

Het programma werkt alleen als je de scanner hebt ingeschakeld, maar dat is logisch. Gescande documenten of afbeeldingen worden standaard in de map “Mijn scans” in “Documenten” geplaatst. Deze locatie kan je aanpassen. Ik heb dit zelf gewijzigd naar “Bureaublad” zodat ik ze gemakkelijk terug kan vinden.

Voor het opslaan van de scans kan je onder andere kiezen uit PNG en JPG.

Het grote voordeel van deze app is dat je geen gebruik hoeft te maken van de scan software van HP, Canon of Brother die ik vaak gebruiksonvriendelijk vindt.

> Bekijk meer Windows 11 blogs

Scanner moet geïnstalleerd zijn

Houd er wel rekening mee dat Windows Scanner jouw scanner niet installeert. Dit moet je zelf doen, maar dit doe je meestal al nadat je de printer aansluit op de computer.

In veel gevallen zal Windows de benodigde drivers automatisch downloaden om de printer en scanner te installeren. Windows installeert dan niet de scan software van de fabrikant,

Probeer Windows Scannen gerust, het is gratis.

5 reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.