USB-C ondersteund niet standaard een beeldscherm via HDMI

USB poorten zijn al tientallen jaren niet meer weg te denken. Ik vind het een geniale uitvinding. Het begon ooit met USB, wat later USB 1.0 werd. Deze werd opgevolgd door USB 2.0 en later USB 3.0. Die laatste kan je herkennen aan de vaak blauwe poorten. Heb je er te weinig? Dan kan je dit oplossen met een USB hub, een stekkerdoos voor USB poorten, die je online vanaf 30 euro kan bestellen.

USB of USB-C poorten op laptops of computers zijn altijd van het type female omdat je er een andere aansluiting instopt. Dit betekent dus dat de aansluitingen aan kabels male aansluitingen zijn.

Kenmerken van USB-C:

Sinds 2015 heb je ook USB-C die je herkent aan de kleine horizontale ovale opening.

  • Het eerste voordeel is dat het niet uitmaakt hoe je de kabel in deze poort stopt.
  • Die past altijd. Het tweede voordeel is dat een USB-C stekker niet zo snel kapot zal gaan als een standaard USB stekker.
  • Het derde voordeel is dat USB-C op dit moment de snelste manier is om data over te zetten. Afhankelijk van het protocol 2-4 keer zo snel als USB 3.

De gemiddelde Windows laptop heeft 1 USB-C poort en MacBooks worden tegenwoordig uitgerust met 2 of 3 USB-C poorten.

De standaard voor opladers van elektrische apparatuur:

In 2022 heeft de Europese unie besloten dat USB-C de standaard aansluiting wordt voor het opladen van elektronische apparatuur. Fabrikanten krijgen 2 jaar de tijd voor deze verplichte overstap. Dit geldt o.a. voor tablets, smartphones, oordopjes, e-books en laptops.

Ondersteuning voor kaartlezers, RJ45 en beeldschermen:

Het vierde voordeel van is dat deze poort ook meer ondersteund dan alleen USB apparaten zoals USB sticks of externe harde schijven. Je zou het bijna een universele poort kunnen noemen. USB-C biedt namelijk ook ondersteuning voor kaartlezers, RJ45 poorten en aansluitingen voor monitoren.

Dat je zo toch een RJ45 poort, ook wel bekend als netwerkaansluiting, aan een laptop toe kan voegen is heel handig. De laptops die de afgelopen jaren zijn uitgebracht hebben deze niet meer. Onlangs heb ik nog een nieuwe laptop uitgezocht. Deze had geen netwerkpoort. Als ik er een met wilde moest ik 150 euro extra betalen. Dat was het me niet waard.

Ik gebruik tegenwoordig amper nog een netwerkkabel. Hooguit om een netwerk te configureren. Zodra ik deze nodig heb bestel ik wel een USB-C hub met netwerkaansluiting zoals bijvoorbeeld de ACT USB-C 3-poorts hub met ethernet voor nog geen 50 euro.

Wat je moet weten als je een beeldscherm aansluit via USB-C:

Beeldschermen, ook wel bekend als monitoren, hebben de volgende aansluitingen: VGA, DVI, HDMI, DisplayPort, Mini DisplayPort en USB-C. Heeft jou monitor geen USB-C aansluiting hoe kan je deze dan toch aansluiten op een USB-C poort?

Hiervoor heb je een USB-C hub nodig, met een van de eerder genoemde poorten, die het signaal omzet zodat het via USB-C verstuurd kan worden. Ik zelf heb bijvoorbeeld de Anker Premium 7-in-1 USB-C hub met HDMI aansluiting gekocht voor nog geen 50 euro. Deze hub heeft geen netwerkaansluiting heeft.

Anker USB-C hub met HDMI aansluiting.

Belangrijk om te weten is dat de laptop of computer ook ondersteuning moet hebben voor beeldschermen via de USB-C poort. Bij de goedkopere apparaten is dit vaak niet het geval. In de specificaties van jouw apparaat moet vermeld zijn dat deze poort ondersteuning heeft voor DisplayPort Alternative Modus. Dit wordt bijvoorbeeld ondersteund door de Lenovo IdeaPad 5 15ITL05 die je tussen de 750-800 euro kan kopen.

Heeft jouw apparaat geen ondersteuning? Dan kan je wel een USB-C hub met bijvoorbeeld HDMI poort aansluiten, maar er zal geen signaal naar jouw beeldscherm verstuurd worden.

6 reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.