Hoelang duurt het aanleggen van glasvezel?

Glasvezel wordt steeds populairder als manier om toegang te krijgen tot internet. Of je nu op zoek bent naar hogere snelheden of een betrouwbaardere service, glasvezel is de juiste keuze. Maar de vraag blijft: hoe lang duurt het om te installeren? We nemen je in dit artikel mee in de wereld van glasvezel. Hoelang duurt het aanleggen, hoe diep moet een glasvezelkabel gelegd worden en wat zijn de voordelen van glasvezel.

Server
Foto serverkast met kabels door Brett Sayles via Pexels

Hoelang duurt het aanleggen van glasvezel?

Het antwoord is afhankelijk van verschillende factoren, zoals: locatie, ligplaats en bestaande infrastructuur. Over het algemeen duurt de aanleg van glasvezel twee dagen tot drie weken. Het proces begint doorgaans met een beoordeling van de huidige configuratie van de locatie. Het gaat hierbij om bekabeling door muren en aanlegsteigers om de glasvezel vanaf de rand van het pand tot in jouw woning of bedrijfspand aan te sluiten. Zodra de bekabeling is voltooid, zullen technici het systeem inspecteren en ervoor zorgen dat het voldoet aan de industrienormen voordat extra apparatuur wordt geïnstalleerd die nodig is voor de serviceverbinding.

Hoe diep wordt een glasvezelkabel gelegd?

Het antwoord hangt af van verschillende factoren. Als het bijvoorbeeld gaat om onderzeese kabels die continenten of landen met elkaar verbinden via oceanen of zeeën, moeten ze misschien tot wel 8 kilometer onder het oppervlak worden gelegd om bestand te zijn tegen extreme omstandigheden van druk, temperatuur, afmeerstress en andere oceanische omstandigheden. De kabel moet ook een extra beschermende laag of bepantsering hebben om schade door scheepsankers of visnetten te voorkomen die hem zouden kunnen breken als hij ondieper zou zijn. Bij een woning met een verbinding van glasvezel buitengebied is dat anders. Glasvezel is niet gevoelig voor temperatuurverandering, waardoor het niet heel diep gelegd hoeft te worden. Er wordt meestal een graafdiepte van 60 cm gehanteerd.

Wat zijn de voordelen van glasvezel internet?

Glasvezel internet wordt snel de voorkeursmethode voor verbinding voor bedrijven en particulieren. Glasvezel biedt hogere downloadsnelheden, sterkere netwerkbeveiliging en hogere betrouwbaarheid dan traditionele koperen kabels. Het is dan ook geen verrassing dat de populariteit is gegroeid naast de behoefte aan een verbeterde online ervaring. Hier zijn enkele belangrijke voordelen van glasvezelinternet: Een van de belangrijkste voordelen van internet via glasvezel is snelheid. Glasvezelnetwerken hebben een veel hogere bandbreedtecapaciteit dan kabel- of DSL-verbindingen, waardoor gebruikers grote bestanden zoals video’s kunnen downloaden in een fractie van de tijd die met andere methoden nodig zou zijn. Dit maakt het ideaal voor streamingdiensten en gaming-applicaties, waar een hoge snelheid van belang is.

Internet sneller op jouw laptop met glasvezel.
Foto van Philipp Katzenberger op Unsplash.com

Een ander voordeel is de betrouwbaarheid. En glasvezel wordt steeds populairder, dus bijna in iedere wijk is er tegenwoordig wel een glasvezel aansluiting. Het is dus heel makkelijk om deze aansluitingen door te trekken naar alle woningen of bedrijfspanden in de wijk. Op die manier kun je profiteren van super snel internet.

2 reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.