MacOs Secure Options en wipen niet meer beschikbaar in Disk Utility

MacBook kan niet meer gewiped worden.In de zomer van 2022 heb ik het volgende blog geschreven “MacBook harde schijf wissen voor verkoop of milieustraat” waarin ik heb uitgelegd hoe je de SSD in een MacBook op een veilige manier kan wipen via Secure Options van Disk Utility.

Wissen, formatteren of wipen…

Het verwijderen van bestanden of formatteren van een partitie is niet hetzelfde als wipen. Met wipen wordt bestaande data of lege partities overschreven met 0 en 1. Hoe vaker je dit herhaald hoe beter data vernietigd wordt.

Secure Options optie verdwenen

Toen ik in december 2022 weer de SSD schijf van een MacBook wilde wipen kon ik de “Secure Options” optie niet meer vinden in Disk Utility. Ik ben alle opties afgegaan en heb zelfs mijn eigen stappenplan gevolgd om zeker te weten dat ik niet ergens overheen keek.

Geen 100% wipe resultaat

Blijkbaar heeft Apple eind 2022 besloten om de optie “Secure Options” in de nieuwste MacOs versie uit Disk Utility te verwijderen. Wipe je de partitie of de volledige SSD, dan nog kan er data achterblijven in de cache systemen van de SSD die wordt gebruikt. Hierdoor wipe je dus niet 100%. Apple wil geen optie aanbieden die schijnveiligheid biedt.

SSD fabrikanten bedenken telkens nieuwe technieken om hun SSD’s nog sneller te maken. Dit doen ze door bijvoorbeeld vaak opgevraagde data in nog sneller cache geheugen te plaatsen los van het standaard SSD geheugen. Jij als gebruiker merkt niets van deze techniek behalve de snelheidswinst.

Oplossing van Apple: gebruik FileVault

Apple adviseert zelf om standaard bestanden en mappen te versleutelen mat Apple FileVault encryptie. Dit is gratis en beschikbaar op alle Apple apparaten. Alleen met jouw persoonlijke sleutel krijg je toegang.

Je kan encryptie eigenlijk vergelijken met een grote kast waar jij al jouw bestanden en mappen in stopt. Deze gaat op slot met jouw sleutel en jij hebt alleen toegang.

Wil je jouw iMac of MacBook verkopen of weggooien? Dan verwijder je de partitie die in zijn geheel versleuteld is. M.a.w. je verwijderd jouw kast in een keer met alles erin. De nieuwe eigenaar kan vervolgens weer zijn eigen partitie aanmaken met daarin een nieuwe kast voor zijn/haar bestanden of mappen.

Oplossing die ook werkt: hamer of boor

Wil toch iets meer zekerheid dat niemand bij jouw bestanden kan of heb je nooit gebruik gemaakt van Apple FileVault? Verwijder dan eerst de partitie via DiskUtility. Haal daarna de SSD eruit boor er gaten in, sla hem kapot met een hamer, breek hem door midden etc.

Om bijvoorbeeld een MacBook open te maken heb je wel kleine schroevendraaiers nodig. Ik heb zelf in het verleden hiervoor een Brute Strength etui gekocht. Hierin zitten allerlei gereedschappen voor tablets, smartphones of andere apparaten met kleine schroefjes. Ik heb er toen 70 euro voor betaald, maar hij kost nu net geen 60 euro.

Brute Strength, precisie schroevendraaierset, 75-delig, universeel
Brute Strength, precisie schroevendraaierset, 75-delig, universeel

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.