3 handige tips voor het bijhouden van je boekhouding

De meeste mensen vinden boekhouden maar een saaie tijdsbesteding. En nee, we geven je geen ongelijk, maar het is toch echt van groot belang dat dit goed gebeurt. Waarbij we vroeger moesten zoeken naar kwijtgeraakte bonnetjes, handmatig invoeren en optellen, zijn er nu gelukkig veel handige tools op de markt. In dit artikel geven wij je drie verschillende tips voor een goede boekhouding, zodat je het na verloop van tijd misschien zelfs leuk gaat vinden. Laten we beginnen!

Boekhouden is van groot belang voor een bedrijf.
Foto door Andrea Piacquadio op Pexels

#1 Structuur, structuur, structuur

Het hebben van een structuur in je boekhouding is essentieel voor een schone, georganiseerde en nauwkeurige financiële administratie. Met een betrouwbaar systeem kun je de prestaties van je financiën inzichtelijk maken, eventuele verschuivingen in de markt op de voet volgen en gegevens gebruiken om belangrijke beslissingen te nemen. Als je het goed doet, kan een boekhoudkundige structuur ook helpen om het proces te stroomlijnen door je snel te laten zien waar geld vandaan komt en naartoe gaat. Het aannemen van een ordelijke structuur met je boekhouding vereist misschien extra planning vooraf, maar het zal tijd en hoofdpijn besparen in de toekomst!

#2 Uren bijhouden bij ieder project

Een andere tip voor de boekhouding is het bijhouden van je gewerkte uren. Sterker nog, begin hier altijd mee en hou het bij ieder project goed bij. Ook al vraag je een vast bedrag voor een project: hou dit document up-to-date, zodat je alle inkomsten en uitgaven voor jezelf duidelijk en overzichtelijk hebt. Zo zorg je ervoor dat je niks vergeet te factureren en bij te houden, waardoor je ook de onnodige ongemakken kunt voorkomen. Door dit bij te houden kun je ook een indicatie krijgen van de prijs die je vraagt aan je klanten. Je kunt het bijhouden handmatig doen, maar er is ook veel software aanwezig in de wereld van het online boekhouden.

#3 Consistentie

Wees consistent in periodieke betalingen. Voor je het weet loop je achter en moet je alles achteraf doen, wat je uiteraard moet proberen te voorkomen. Insider tip: pas op voor gratis boekhoudprogramma’s! Je kunt je afvragen hoe gratis deze zijn. Het beste is om eens een programma voor dertig dagen uit te proberen, en mocht deze voor je werken, je in te schrijven. Geloof ons, voor het gemak en voor tijdwinst voor het aanpassen van fouten in Excel-sheets, kun je het beste voor een boekhoudprogramma gaan waarbij je niet voor verrassingen komt te staan.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.