Hoe verander je een Engelse pagina naar een Nederlandse pagina via de URL?

Vraag:

Soms bezoek je een website in een vreemde taal, bijvoorbeeld Engels of Portugees, en vraag je je af of je deze ook in het Nederlands kan bezoeken. Je zoekt bovenin de website of je een knop kan vinden om te wisselen tussen de talen maar die vind je niet.

Is daar niet een oplossing voor hoe je een website toch in een andere taal kan tonen?

Antwoord:

Ja er is een mogelijkheid om in een paar stappen een website in een andere taal te tonen. Echter moet de website wel voldoen aan de volgende eisen:

  1. De website moet in meerdere talen aangeboden worden
  2. De website moet de taalcode in de URL hebben

Meeste grote of internationale websites worden in meerdere talen aangeboden. Bijvoorbeeld die van HP, Asus of Microsoft. In de URL zie je dan vaak /en/ of /nl/ staan.

Voorbeeld 1:

Stel je bent via Google op de onderstaande Engelse pagina gekomen:

https://support.microsoft.com/en-us/office/filter-for-unique-values-or-remove-duplicate-values-ccf664b0-81d6-449b-bbe1-8daaec1e83c2

Maar je vraagt je af of de uitleg over deze Excel oplossing ook in het Nederlands beschikbaar is. Pas het vetgedrukte in de URL in de adresbalk aan naar:

https://support.microsoft.com/nl-nl/office/filter-for-unique-values-or-remove-duplicate-values-ccf664b0-81d6-449b-bbe1-8daaec1e83c2

De URL wordt automatisch vertaald naar het Nederlands nadat je op Enter drukt:

https://support.microsoft.com/nl-nl/office/filteren-op-unieke-waarden-of-dubbele-waarden-verwijderen-ccf664b0-81d6-449b-bbe1-8daaec1e83c2

Wat betekent en-us of nl-nl:

In de eerste URL zie je en-us staan. Dit is de taalcode waar “en” het land is en “us” de taal. Binnen een taal heb je vaak verschillende soorten talen. Zo is Engels beschikbaar in de versie die ze in de Verenigde Staten spreken maar ook in het Verenigd Koninkrijk.

Voor Nederland heb je bijvoorbeeld nl-nl en nl-be waarin de laatste de Belgische variant is.

Voorbeeld 2:

Niet iedere website gebruikt de volledige taalcode. Vaak genoeg zie je ook gewoon “en” of “nl” in de URL staan wat net zo duidelijk is. Dit zie je bijvoorbeeld in onderstaande url:

https://www.efteling.com/en/park/attractions

Als je deze aanpast naar:

https://www.efteling.com/nl/park/attractions

Zal de URL er zo uit komen te zien:

https://www.efteling.com/nl/park/attractions

ln bovenstaand voorbeeld wordt de URL zelf niet vertaald. Maar de content op de pagina is wel in het Nederlands.

Conclusie:

Dit is een handige manier om snel op een website van taal te wisselen. Scheelt veel tijd. Alleen zal deze oplossing niet op iedere website werken.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.