Mag een niet KPN e-mailadres gebruik maken van de KPN mailservers?

Vraag:

Wanneer mag je de KPN mailservers gebruiken?Ik heb een e-mailadres van @hccnet.nl, @outlook.com, @gmail.com of mijn eigen domeinnaam. Deze wil ik toevoegen aan Outlook op mijn thuiscomputer.

Mijn internet provider is KPN. Moet ik dat bij ingaande en uitgaande mailserver de servers van KPN opgeven?

Antwoord:

Nee, je zal gebruik moeten maken van de mailservers die behoren tot het domein dat ook in jouw e-mailadres wordt gebruikt.

Praktijkvoorbeeld:

Het domein Timdehoog.nl staat geregistreerd bij Antagonist. Om e-mails in Thunderbird of Outlook te ontvangen moet ik gebruik maken van de inkomende mailserver “mail.antagonist.nl”. Om e-mails te versturen moet ik gebruik maken van de uitgaande mailserver “mail.antagonist.nl”.

Bij toeval is dit dezelfde server, maar vaak worden verschillende mailservernamen zoals imap.domein.nl en smpt.domein.nl gebruikt.

> Lees meer blogs over het e-mailprogramma Thunderbird

Ja, maar mijn internetverbinding wordt toch door KPN geleverd?

Als je klant ben bij KPN dan kan je ook een e-mailadres bij KPN registreren. Om de e-mails te ontvangen in jouw e-mailprogramma moet je gebruik maken van KPN mailservers.

Voor niet KPN e-mailadressen kan je geen gebruik maken van de KPN mailservers.

Ik kan wel mailen met een KPN mailserver terwijl ik een @hccnet.nl e-mailadres heb!

In de praktijk is gebleken dat je met een @hccnet.nl e-mailadres prima kan mailen via de uitgaande mailserver van KPN. Het enige nadeel is dat de mailserver van KPN zegt dat het e-mailadres niet bekend is waardoor de mail niet vertrouwd wordt. Hierdoor is de kans groot dat de mail bij de ontvanger in de SPAM map komt.

Hoe kom ik achter de juiste mailserver instellingen?

Voer in Google de volgende zoekopdracht uit “mailservers << naam van leverancier e-mailadres>>” dus bijvoorbeeld “mailservers Antagonist”. Een van de eerste zoekresultaten zal leiden naar een overzicht van de mailserver instellingen.

Ik gebruik de juiste mailservers maar nog steeds heb ik problemen, help!

Het instellen van mailservers luistert heel nauw. Naast de mailservernamen moet je ook de juiste poortnummers en beveiligingsmethode instellen. Een verkeerde poortnummer kan al problemen geven.

Controleer daarom eerst alle instellingen zorgvuldig wanneer e-mails niet binnenkomen of verstuurd worden.

Een andere bekende fout is dat voor de uitgaande mailserver geen gebruik wordt gemaakt van een gebruikersnaam en wachtwoord voor verificatie. Hiermee bewijs je dat jij gebruik mag maken van die mailserver.

In Outlook kan je e-mailadressen het beste handmatig toevoegen. Maak geen gebruik van de “automatisch instellen” optie omdat dit voor eigen domeinnamen ervoor zorgt dat de verkeerde mailservers worden ingesteld. Dit moet je dan vervolgens handmatig corrigeren.

Vroeger waren KPN en Ziggo nog strenger:

Jaren geleden kon je alleen gebruik maken van de mailservers van KPN of Ziggo als die ook via een internetverbinding van KPN of Ziggo werden gebruikt. Mailen vanuit Outlook met een KPN e-mailadres via een Ziggo internetverbinding ging dus niet.

Gelukkig is deze beperking komen te vervallen. Mensen lezen niet alleen thuis meer hun e-mails. Ze doen dat ook op tablets en smartphones bij andere mensen thuis, in de bus, op vakantie en op het werk.

Nog steeds een KPN of Ziggo e-mailadres?

Het kan interessant zijn om over te stappen naar Outlook, Gmail of een eigen domein. Je bent dan niet afhankelijk van jouw internetprovider. Stel je stapt over naar Ziggo dan komt jouw KPN e-mailadres te vervallen. Dit kan je wel behouden voor +/- 7,50 euro per maand.

Voor nog geen 5 euro per maand heb je al een eigen domeinnaam met bijbehorende e-mailadressen. Ik ben zo jaren geleden ook overgestapt naar Antagonist. Een Outlook of Gmail adres is gratis.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.