Start jouw ICT carrieré met het volgen van een traineeship

Als je jong bent en bijna naar het voortgezet onderwijs gaat wordt er gevraagd wat je later zou willen worden. Sommige weten al dat ze docent willen worden of dierenarts of F1 coureur.

In mijn geval was dat metselaar worden. Dat leek me gaaf om huizen of appartementen met bakstenen te maken. Maar tijdens een open dag bij een school voor praktijkopleidingen mocht je met een kruiwagen met bakstenen rijden. Als klein ventje vond ik dat veel te zwaar en was daarom al gauw klaar met metselaar worden. Het volgende toffe beroep was loodgieter.

Overstap naar de IT-wereld

Vreemd genoeg heb ik toch op jonge leeftijd de overstap gemaakt naar de wereld van de IT. Niet specifiek computers want ik vond alles interessant en dat vind ik tot op de dag van vandaag nog steeds. IT staat voor Informatie Technologie en dus niet Internet Technologie. Het is een verkorte versie van de afkorting ICT wat staat voor Informatie en Communicatie Technologie.

Ik werk al meer dan 12 jaar bij hetzelfde bedrijf. Ben ooit begonnen als junior developer en doorgegroeid tot senior developer / project manager. Ik ben nog steeds niet uitgeleerd en heb het daardoor nog erg naar mijn zin in de wereld van IT.

Doe ervaring op in de wereld van IT door een traineeship te volgen.
Foto door Vlada Karpovich op Pexels

Van politieagent naar developer

Maar dit geldt niet voor iedereen. Misschien wilde jij op jonge leeftijd wel politieagent worden en is dat ook gelukt. Maar na 10 of 20 dienstjaren heb je het wel gezien. Je hoort om je heen van alles over computers, programmeren, hardware, machine learning, chatgpt en je denkt dat lijkt me interessant.

Alleen snap ik dat je als je de 30 gepasseerd bent je niet zoveel zin meer hebt om terug in de schoolbanken te gaan. Je zou het vak eigenlijk willen leren in de praktijk door te werken bij een bedrijf. Ik kan uit ervaring spreken dat je hier ook veel meer van leert dan op school. Alleen een belangrijk argument is wel dat je een bepaalde basis moet hebben. Die kan je prima leggen door op internet alvast wat zelfstudie te doen.

Volg een traineeship

Wil je ervaring opdoen in de praktijk bij een IT bedrijf? Dan kan je een IT traineeship volgen. Normaal zou je betalen om op school over IT te leren maar bij een traineeship word je betaald om over IT te leren. Je gaat aan de slag bij een IT bedrijf waar je ervaring opbouwt in de praktijk. Je wordt dus ook begeleid door professionals.

Om een traineeship te volgen maakt het helemaal niet uit wat jouw achtergrond is. Dus verpleegster wees welkom om te duiken in wereld van de IT consultancy of om aan de slag te gaan met big data om daar analyses op uit te voeren.

Zet de eerste stap

Een ding is zeker. De wereld van IT is voorlopig nog eindeloos, gaat nergens naartoe maar evolueert wel. Sterker nog IT is constant om je heen. Misschien dat je dit blog wel leest op een tablet, dat het voorbij komt op jouw Twitter timeline of als nieuwsbrief in jouw mailbox. Dit zijn allemaal voorbeelden van IT.

Nieuwsgierig geworden? Dan is een ICT traineeship bij Young Coders misschien iets voor jou. Op hun website kan je een test invullen om te zien welke richting in de IT voor jou geschikt is. Maar je kan jezelf ook gewoon aanmelden en dan kom je er zelf achter of een traineeship in de IT iets voor jou is.

Want werken mag je dagelijks week in week uit. Dan is het fijn dat het ook leuk en uitdagend is toch?

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.