Hoe ik mijn Ubiquiti draadloos netwerk opgezet heb

In 2021 heb ik samen met mijn vriendin een huis gekocht en begin 2022 kregen we de sleutel. Het huis is in 1995 gebouwd waardoor iedere verdieping voorzien is van gewapend beton. Dit zorgt ervoor dat het draadloos netwerk niet goed door het hele huis wordt verspreid wanneer de router in de meterkast staat.

Ubiquiti acces point op iedere verdieping

De vorige eigenaren waren ook al tot die conclusie gekomen en hadden daarom op iedere verdieping een Ubiquiti acces point hangen. Op die manier werd op iedere verdieping een WIFI signaal uitgezonden.

De acces points werden via een netwerkkabel voorzien van internet en stroom. Hiervoor werd gebruik gemaakt van PoE wat staat voor Power over Ethernet. Het voordeel hiervan is dat er maar 1 kabel naar het acces point loopt en je geen stopcontact nodig hebt.

Geen updates meer voor oude acces points

Nadat we de sleutel hadden gekregen hebben we eerst op de begane grond een aantal verbouwingen doorgevoerd. Hierdoor is een van de acces points gesneuveld.

De andere 2 werkten nog wel maar deze hadden sinds begin 2021 geen updates meer gekregen. Ik kon daardoor de veiligheid en compatibiliteit met andere apparaten niet garanderen en heb besloten ze te vervangen.

Ubiquiti Networks UniFi 6 Lite

Ubiquiti Networks UniFi 6 LiteNa onderzoek heb ik 3x de Ubiquiti Networks UniFi 6 Lite acces point gekocht voor 139 euro per stuk bij Megekko. Qua uiterlijk vergelijkbaar met de vorige acces points maar wel iets minder groot.

Deze wordt standaard geleverd in het wit maar je kan deze ook nog voorzien van een gekleurde cover. Deze acces points krijgen nog op de dag dat ik dit blog schrijf updates.

De blauwe led ring die je op de afbeelding ziet kan je uitzetten want in donkere ruimtes is deze best fel. Dit doe je via de Unifi software.

Bevestiging kan aan de muur, het plafond of je legt hem ergens neer. Houd er rekening mee dat verticale montage ervoor zorgt dat het signaal naar boven en beneden gaat. Horizontale montage zorgt ervoor dat het signaal naar links en rechts gaat.

Maximale snelheid bedraad is 1000 Mbps en draadloos 1500 Mbps. Die 1000 Mbps bedraad zal je alleen halen als de kabels tussen de apparaten ook deze snelheid ondersteunen. Ditzelfde geldt ook voor de apparaten aan het einde van de kabels.

Heb je een internetverbinding bij Ziggo met een maximale snelheid van 50 Mbps dan zal dit in huis niet meer worden.

Netwerkkabels voorzien van stroom

De Ubiquiti Networks UniFi 6 Lite biedt ondersteuning voor PoE volgens PoE 802.3af protocol. Hierdoor hoef ik alleen nog maar de netwerkkabel aan te sluiten voordat ik verder kan gaan met de installatie.

Standaard gaat er alleen een netwerksignaal over netwerkkabels. Dus in eerste instantie werkten mijn nieuwe acces points nog niet. Om stroom via de netwerkkabels te versturen (power over ethernet) heb ik in mijn meterkast een TP-LINK TL-SG1005P switch geplaatst met 5 poorten en ondersteuning voor PoE 802.3af.

Houd er tijdens de aanschaf van apparatuur rekening mee dat er meerdere PoE protocollen zijn. Bijvoorbeeld PoE 802.3af en PoE 802.3at. Alle apparatuur moet dezelfde protocollen ondersteunen anders zal PoE niet werken.

Vanaf mijn Ziggo router loopt er een netwerkkabel naar de TP-LINK TL-SG1005P switch en vanuit daar vertrekken er 4 netwerkkabels met PoE na de verschillende verdiepingen. De oplettende lezer zal opmerken dat ik maar 3 acces points heb en 4 kabels. Dit komt omdat ik ook nog een netwerkaansluiting in de slaapkamer heb maar deze gebruik ik niet.

> Lees welk materiaal ik gebruik om netwerkkabels te maken

De switch zal overleggen met het apparaat aan de andere kant van de kabel of Power over Ethernet nodig is of niet. Dit wordt negotiating (onderhandelen) genoemd. Een netwerkkabel heeft 8 draden, 4 daarvan worden gebruikt voor data en de andere 4 optioneel voor stroom.

Leermoment, een switch heeft al snel te weinig poorten

Ik heb heel bescheiden een 5 poorts switch in mijn meterkast geïnstalleerd. Van deze 5 poorten ben je er al 1 kwijt voor de kabel die verbonden is met een modem of router. Tijdens installatie, een jaar geleden, was dit nog geen probleem. Maar na installatie zijn er alleen maar meer apparaten met een netwerkkabel bijgekomen voor o.a. het beheren van verlichting en zonnepanelen.

Mijn voorkeur gaat uit naar bekabelde verbinding omdat dit stabieler, sneller en veiliger is.

In mijn situatie heb ik ook nog 3 netwerkpoorten op mijn Ziggo router maar het zou mooier zijn om alle netwerkkabels in 1 switch te plaatsen. Dan vormt dit het centrale punt in het netwerk. Ik had dus beter de TP-LINK TL-SG2008P 8 poorts switch kunnen installeren voor nog geen 100 euro.

Installatie van de acces points

De Ubiquiti acces points kan je installeren en beheren met de UniFi network controller software. Ik heb deze op mijn Windows laptop geïnstalleerd. Eens in de zoveel weken start ik de software op om updates te installeren of de instellingen te verbeteren.

Met deze software kan je ook het netwerkverkeer in de gaten houden en automatisch laten optimaliseren. Maar dan moet dit programma wel heel de tijd aanstaan en ik schakel mijn laptop aan het einde van de dag uit.

Als je het professioneel aan wil pakken kan je de Ubiquiti UniFi Cloud Key aanschaffen. Helaas kost dit apparaat wel 250 euro. Op internet zijn er ook handleidingen te vinden hoe je de UniFi network controller op een Raspberry Pi kan installeren. Deze hardware houd jouw netwerk 24 uur per dag in de gaten. Houd er rekening mee dat je hier ook weer een netwerkkabel voor nodig hebt.

Meerdere draadloze netwerken

Via de UniFi software heb ik een draadloos netwerk gemaakt voor mijn apparaten en een gastnetwerk voor gasten die op visite komen. Op deze manier kunnen gasten wel internetten maar hebben ze geen toegang tot mijn apparaten. Idealiter had ik nog een draadloos netwerk aan kunnen maken voor alle Internet of Things apparaten in huis.

Wie geeft de IP-adressen uit en beheert het netwerk

Je zou misschien denken dat de Ubiquiti acces points dit doen maar dat is niet juist. Mijn Ziggo router heeft de rol van DHCP-server en deelt de IP adressen uit. Dit was ook mijn enige optie omdat vanuit de meterkast alle netwerkkabels vertrekken. Daarnaast zijn de Ubiquiti acces points niet geschikt om als router te functioneren.

De acces points zijn wel verantwoordelijk voor de draadloze netwerken in huis. Zij overleggen met elkaar om te bepalen welk apparaat het beste met welk acces point verbinding kan maken. Dit resulteert er soms in dat een apparaat van de eerste verdieping verbinding maakt met het acces point op de tweede verdieping.

Schematische netwerkweergave

Schematische weergave van netwerkapparatuur.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.