Hoe personeelsplanning bijdraagt aan de werknemerstevredenheid

De personeelsplanning is een belangrijke factor voor de werknemerstevredenheid. Wanneer werknemers blij zijn met de tijden en duur van hun diensten, zijn ze namelijk meer gemotiveerd voor hun werk. Dat komt niet alleen de sfeer op de werkvloer ten goede, maar levert je ook betere bedrijfsresultaten op. De personeelsplanning draagt hier op meerdere manieren aan bij. In dit artikel zet ik drie van die manieren voor je op een rij.

Verhoog de werknemerstevredenheid door een passende werkdruk.
Foto door Israel Andrade op Unsplash

Een passende werkdruk

Om te beginnen zorgt een goede personeelsplanning voor een passende werkdruk. Een te hoge werkdruk wil zeggen dat een werknemer niet kan voldoen aan de vooraf gestelde eisen. Vaak ligt een gebrek aan tijd hieraan ten grondslag. Door een goede personeelsplanning te maken, verlaag je de werkdruk naar een normaal niveau. Dit gaat je werknemers gegarandeerd tevredener maken. Weet je niet hoe je een goede planning met een passende werkdruk maakt? Overweeg dan om gebruik te maken van een workforcemanagementtool. Hiermee zorg je ervoor dat je de medewerkers op de juiste plaatsen en tijden weet in te plannen.

Vrije tijd op de juiste momenten

Daarnaast kun je met een personeelsplanning rekening houden met de momenten waarop bepaalde medewerkers van hun vrije tijd kunnen genieten. Je kunt je wel voorstellen dat als medewerkers vrij kunnen krijgen voor hun gezin of een belangrijke levensgebeurtenis, dit enorm bijdraagt aan de werknemerstevredenheid. Wanneer je op dit soort momenten de mens boven het werk plaatst, is de kans groot dat je dit op de lange termijn in veelvoud terugkrijgt.

Neem ziekte serieus

Ten derde is het aan te raden om ziekte zeer serieus te nemen. Wanneer iemand zich niet goed voelt, kun je hem of haar beter de tijd geven om te herstellen in plaats van druk op hem of haar te leggen. Dat laatste heeft vermoedelijk zelfs een averechts effect. Door zowel mentale als fysieke ziekte serieus te nemen, gaat je personeel je meer waarderen. Wanneer hij of zij weer is hersteld, is de kans groot dat hij of zij een stuk tevredener aan het werk gaat dan ervoor.

De werknemerstevredenheid wordt door meerdere factoren beïnvloed. Een belangrijke daarvan is de personeelsplanning. Wanneer werknemers blij zijn met hun ingeplande diensten, neemt de motivatie direct toe. Op de lange termijn komt dit de resultaten van je bedrijf ten goede. Een goede personeelsplanning houdt rekening met de werkdruk, vrije tijd en ziekte. Deze combinatie geeft de tevredenheid van je werknemers gegarandeerd een boost. Heb je hulp nodig bij het maken van zo een waterdichte planning? Maak dan gebruik van de planningstool bij R&R Workforce.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.