Jouw persoonlijke gegevens zijn geld waard, maar hoe zit dat nou?

Wil je een bestelling plaatsen in een webshop dan zal je persoonlijke gegevens in moeten vullen. Dat vinden we als mens helemaal niet zo erg want hoe krijg je anders jouw bestelling thuis. Maar onbewust geef je toch veel persoonlijke gegevens aan een webshop. Het blijft niet alleen bij die webshop want een dag later vraag je misschien offertes op voor een verbouwing of wil je diverse energie contracten met vergelijken.

Het invullen van persoonlijke gegevens op een website is heel makkelijk. Meestal via een simpel formulier op een website die er betrouwbaar uitziet. Je controleert natuurlijk of de verbinding via https:// verloopt.  Daarnaast zegt de website dat ze betrouwbaar zijn en er alles aan doen om de veiligheid van jouw gegevens te waarborgen. Gauw even naam + e-mailadres invullen voor die 10 euro korting op jouw eerste bestelling. Toch lekken er wekelijks bij diverse bedrijven persoonlijke gegevens uit door hackers of een beveiligingslek in de website. Die gegevens worden vervolgens op het darkweb verkocht. ExpressVPN heeft uitgezocht hoeveel jouw gegevens daar waard zijn.

Persoonlijke gegevens worden continu op websites en webshops achtergelaten.
Foto van NASA op Unsplash

Wat is het surfaceweb:

Het internet wat jij dagelijks gebruikt wordt ook wel web genoemd, wat een afkorting is van het woord websites. Immers voor een groot gedeelte bestaat het internet uit websites. Surfaceweb is een andere naam die gebruikt wordt en over het algemeen alleen bekend is bij IT’ers.

Dit is een van de 3 categorieën waarin websites en andere online diensten ingedeeld kunnen worden. De andere zijn deepweb en darkweb.

Met surfaceweb worden de websites bedoelt die voor iedereen toegankelijk en zichtbaar zijn. Het speelt zich op de oppervlakte van het water af. Denk aan nieuwswebsites, zoekmachines, wikipedia en websites van bedrijven zoals de bakker om de hoek.

Wat is het deepweb:

Deepweb is de volgende categorie die zich net onder de surface (oppervlakte) van het water afspeelt en niet standaard voor iedereen zichtbaar is. Het gaat in dit geval om websites of diensten waarvoor je in moet loggen. Niets spannends dus.

Bekende voorbeelden zijn webmail, sociale websites, forums en jouw online bankomgeving. Eigenlijk allemaal websites die je dagelijks of wekelijks een aantal keren gebruikt. Een webshop behoord eigenlijk tot surface- en deepweb omdat je voor een gedeelte wel en voor een ander gedeelte niet hoeft in te loggen.

Wat is het darkweb:

We dalen figuurlijk verder af in het water zodat het steeds donkerder wordt. De meeste mensen komen niet in het donkerste gedeelte van een zee en dat geldt ook voor het donkerste gedeelte van het internet, beter bekend als darkweb.

Op het darkweb vind je websites waar illegale goederen of diensten aangeboden worden. Een soort van webshops en forums waarvoor wel of niet ingelogd moet worden. Eigenlijk is het een mix van surfaceweb en deepweb maar dan alleen voor een selecte groep bezoekers. Deze bezoekers zijn allemaal anoniem tenzij ze zichzelf kenbaar maken aan elkaar.

Je vindt hier ook websites voor journalisten en klokkenluiders die zo op een veilige manier met elkaar kunnen communiceren of onderzoeken met elkaar uit kunnen wisselen.

Het darkweb is eigenlijk een compleet eigen afgesloten internet waar je niet zomaar naartoe kan. Je hebt hiervoor een Tor browser nodig. Maar daarnaast wordt ook geadviseerd om een VPN verbinding en een ander e-mailadres te gebruiken.

Server
Foto serverkast door Brett Sayles via Pexels

Jouw persoonlijke gegevens zijn geld waard:

Je kan je vast nog wel een website herinneren die in de afgelopen 6 maanden een lek gehad heeft. Het kwam in het nieuws en misschien heb je zelfs een e-mail gekregen van het bedrijf waar vandaan de gegevens gelekt zijn.

Bij sommige lekken gaat het om namen en e-mailadressen, maar soms ook om adressen, paspoorten, bankgegevens en bestelde producten. Al deze informatie is geld waard. Hackers verkopen deze informatie door op het darkweb.

Deze informatie wordt vervolgens weer gebruikt om jou bijvoorbeeld op te bellen. Dit kan gaan om onschuldige telefoontjes van een energieleverancier die jouw graag een contract wilt verkopen. Of om minder onschuldige gesprekken wanneer een bankmedewerker belt om gegevens te controleren en jouw PIN code op te vragen.

Persoonlijke gegevens beschermen:

De gemakkelijkste manier is om geen persoonlijke gegevens achter te laten op internet. Maar anno 2023 is dat niet echt meer een optie.

Toch adviseer ik om bewust na te denken voordat je op een website persoonlijke gegevens achterlaat. Natuurlijk is de kans bij een groot bekend bedrijf kleiner dat er iets mis gaat dan bij een onbekende kleine webshop. Maar zelfs de grote bedrijven worden wel eens gehackt.

Een aantal tips:

  1. Gebruik telkens een uniek en sterk wachtwoord, dus niet kleinzoon + jaartal
  2. Gebruik voor minder betrouwbare websites een ander e-mailadres, Gmail is gratis
  3. Probeer zo weinig mogelijk persoonlijke gegevens in te vullen
  4. Controleer jaarlijks of je accounts bij websites op kan zeggen
  5. Gebruik twee staps authenticatie

2 reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.