De do’s en don’ts van het werven van Duits personeel

Als je een bedrijf start in Duitsland, is het belangrijk om ook Duits personeel aan te nemen. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat zo’n procedure anders in zijn werk gaat dan je in Nederland gewend bent. In Nederland praten we graag over ons salaris en onderhandelt de werkgever altijd om het salaris lager te bieden dan oorspronkelijk aangeboden. De Duitser zal dan meteen zijn spullen pakken, want het is een teken van onvoldoende respect.

Wat wel en niet doen bij werving & selectie?

Bij een sollicitatie om Duits personeel te werven, is het goed om je van tevoren als werkgever voor te bereiden. Duitsers zijn veel zakelijker ingesteld. Waar we in Nederland vaak het ijs breken met een grapje, zullen Duitse werknemers dat minder op prijs stellen. Als je elkaar niet kent, houden ze het liever zakelijk.

Hoe werf je Duits personeel.
Foto door Israel Andrade op Unsplash

Don’t: onderhandelen over salaris

Je hebt via een website als XING een aantal potentiële werknemers gevonden en nodigt ze uit voor een sollicitatiegesprek. Je doet er als werkgever goed aan om daarom het gesprek serieus te nemen. Als je een loon van 2500 euro bruto aanbiedt, is het niet de bedoeling dat je al tijdens de sollicitatieprocedure probeert om 200 euro minder te bieden. Je dient je te houden aan waar je mee adverteert. Als een Duitse werknemer opeens in salarisonderhandelingen belandt, zal hij dat een teken van gebrek aan respect vinden. Hij zal je als werkgever niet vertrouwen en liever naar een andere werkgever zoeken.

Don’t: zomaar tutoyeren

In Nederland gaan we vaak nogal amicaal met elkaar om. Bij een sollicitatieprocedure of tijdens het werk zelf maken we vaak een grapje om het ijs te breken. Op die manier moet er een wat gezelligere sfeer ontstaan. Maar de Duitse werknemer neemt de procedure serieus en zal je steeds weer ‘meneer’ en ‘u’ blijven noemen. Dat betekent ook meteen dat je de sollicitant niet bij zijn voornaam noemt en gaat tutoyeren. Pas als je elkaar beter kent, kun je de afspraak maken

Do: werk je Duitse werknemer goed in

Heb je een Duitse werknemer aangenomen? Dan kun je ervan verwachten dat je wel wat tijd moet investeren om de werknemer in te werken. Zorg er dus voor dat je bij recruitment Duitsland de tijd neemt om je werknemer bekend te maken binnen het bedrijf. De Duitser zal ongetwijfeld heel wat vragen aan zijn collega’s stellen. De kans is groot dat het Nederlandse team het zelfs overdreven vindt. Daardoor kunnen er behoorlijk wat cultuurverschillen boven komen drijven. Zorg er daarom voor dat je een Duits iemand in dienst hebt die je nieuwe werknemer in kan werken.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.