Nest rookmelder: Let op er is rook, het alarm kan afgaan

Een Nest rookmelder praat eerst voordat het alarm afgaat.In mijn huis heb ik op iedere verdieping een of meerdere Nest rookmelders hangen. Ik ben zeer tevreden met deze rookmelder.

Ziet er mooi uit, test zichzelf en je kan hem op afstand beheren. Nog een voordeel is dat de Nest eerst praat voordat hij begint te piepen. Ook geeft hij op tijd aan dat de batterijen bijna op zijn terwijl reguliere rookmelders dat meestal ’s nachts al piepend doen wegens een daling van de temperatuur.

De rookmelder die praat als alarm

Afgelopen zaterdag nacht toen ik sliep heb ik mijn Nest rookmelder in actie gezien om 3:00. Hij begon te praten “Let op: er is rook. Het alarm kan afgaan en dat is luid.”. Verbazingwekkend was ik meteen wakker van de vriendelijke doch directe vrouwenstem. Gelukkig zie ik geen brand en ruik geen rook.

Ik ga uit bed om de eerste verdieping verder te controleren. Niets te zien. Ik pak ook mijn smartphone erbij en die geeft dezelfde melding. Het alarm uitschakelen via de Nest app werkt niet. Uit veiligheid moet je bewust naar de betreffende rookmelder gaan om het probleem op te lossen.

Is het koolmonoxide?

Een korte zoektocht op internet geeft aan dat het de koolmonoxide sensor kan zijn. Voor de zekerheid ga ik een verdieping omhoog waar de ketel hangt. Hier zie ik ook geen vreemde dingen. Koolmonoxide stijgt niet dus het zou wel verklaren waarom de Nest die daar aan het plafond hangt het niet detecteert. Toch is de conclusie: geen koolmonoxide.

Ook op de beneden verdieping zie ik geen vreemde dingen.

De damp van sticker verwijderaar

Ik kijk ook voor de zekerheid even voor en achter uit het raam maar zie ook daar niets vreemds. Tot dat ik de lucht van sticker verwijderaar ruik. Zaterdagavond heeft mijn vriendin die vervelende stickers op alle Ikea onderdelen van de nieuwe kast verwijderd. Dit ging niet makkelijk, dus had ze sticker verwijderaar gebruikt en de restjes stickers doekjes in de prullenbak gegooid in de buurt van de Nest.

Conclusie:

Op een of andere manier, mogelijk door daling van de temperatuur, is de damp uit de prullenbak opgestegen en in de buurt van de Nest gekomen. De conclusie is dat de Nest deze damp niet veilig vond en daarom de aandacht trok door het alarm af te laten gaan. Wat dat betreft is deze damp ook niet heel gezond.

Om er zeker van te zijn dat de Nest niet over zou gaan tot piepen heb ik alle batterijen verwijderd uit de Nest. De volgende dag, na flink luchten, heb ik de batterijen weer teruggestopt.

Alles was weer in orde, de verdieping was weer veilig.

> Bezoek Knibble.nl voor de goedkoopste Nest rookmelder

Een reactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.