Leidingen van wasdroger uitzuigen met PVC buis

Al zijn 99% procent van mijn blogs gerelateerd aan computers, laptops, smartphones en websites. Toch vind ik het soms leuk om ook een blog over een ander onderwerp te delen.

Stof kan brandgevaarlijk zijn…

Vandaag is dat over het uitzuigen van een wasdroger. Het viel me al een paar weken op dat deze behoorlijk stoffig was. Om brand te voorkomen is het belangrijk om minimaal een keer per jaar het stof te verwijderen.

Opzoek naar een rookmelder om brand bij een wasdroger op tijd te melden? Dan kan ik de Nest rookmelder van harte aanbevelen.

Radiatorborstel + stofzuiger

Het uitzuigen van de wasdroger is niet lastig, eerder saai. Met een radiatorborstel en een stofzuiger kom je al een heel eind. Ga alle hoekjes en leidingen een voor een af. Een plat kwastje kan ook helpen om het stof uit de hoekjes te halen. Hoe langer je wacht hoe vaster de stof gaat zitten.

Ik heb een Miele T491 Sirocco droogautomaat en die blaast de warme lucht van achter door de trommel naar voor. Deze wordt vervolgens via de deur door een filter afgezogen en via het dak naar buiten geduwd.

Krappe openingen, hoe los je dat op?

Helaas passen de opzetstukken van mijn stofzuiger niet in alle openingen. Zie onderstaande foto. Ik heb het rechter rooster verwijderd zodat je kan zien hoe smal en diep de opening is. Via deze roosters wordt de warme lucht uit de trommel gehaald.

Smalle en diepe opening van een Miele wasdroger.

Dit gaat gaat dus een centimeter of 10 – 15 naar beneden met op de bodem best nog wat vlokken stof. Maar hoe kom ik daarbij?

Ik ben uitgekomen op de gele PVC buizen die ze ook voor stroomdraden worden gebruikt. Ik had er nog een van 50 cm liggen. Deze heb ik doorgezaagd om een buisje van 20 cm over te houden.

Deze past prima in de opening en in het mondstuk van de stofzuiger. Voor optimale zuigkracht bedek ik het gat dat in het mondstuk overblijft af met mijn hand. Natuurlijk kan je dit ook tijdelijk dichttapen.

Nu kan ik wel helemaal onderin komen en ook de laatste vlokken stof verwijderen.

Hoe minder stof, hoe goedkoper drogen wordt

Het is goed om te weten dat hoe minder stof er in een droger zit hoe minder energie het kost om de was te drogen. Stof in de filters en leidingen zorgt er namelijk voor dat de warme lucht zich minder gemakkelijk kan verplaatsen. Dit moet met meer kracht door de nog smallere openingen geduwd worden.

Dus hoe makkelijker de lucht zich door de wasdroger kan verplaatsen, hoe minder stroom het kost.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.