Zal ik glasvezel aan laten sluiten in huis? Waarom niet?

Ongeveer een jaar geleden kreeg ik een envelop in de bus van het Glaspoort project. Het doel was om in de stad waar ik woon zoveel mogelijk glasvezelverbindingen aan te leggen. Dit wordt gezien als de opvolger van de ouderwetse koperen leidingen van KPN of vervanger van coax. Belangrijkste verbetering is dat je een hogere snelheid kan halen.

Het uitvoeren van de schouwing:

Zoals aangekondigd in de envelop kwam er een paar weken later een medewerker van Glaspoort langs om te vragen of we interesse hadden. Zo ja dan zou hij een schouwing uitvoeren. Dit betekent dat hij kijkt of het huis geschikt is voor glasvezel en waar de aansluiting geplaatst kan worden. In de meeste gevallen is dit de meterkast.

Het huis was geschikt en in de meterkast was ook nog plek over. Ik heb toen toestemming gegeven, mede ook omdat je verder nergens aan vastzit. Je hoeft niets te betalen en bent ook niet verplicht om een abonnement af te nemen bij bijvoorbeeld KPN.

Aansluiten is niet altijd gratis:

In mijn vorige huis heb ik hetzelfde traject meegemaakt, maar dan met Delta. Alleen toen was het wel de bedoeling dat je ook meteen een abonnement zou afsluiten. Dus eigenlijk indirect niet gratis. Wilde je het later alsnog aan laten sluiten zou dit 800 euro kosten.

Door de abonnementsverplichting waren er maar weinig mensen geïnteresseerd. Ik ook niet. Aangezien er minimaal zoveel procent van de mensen “ja” moesten zeggen, hadden ze na een half jaar de abonnement verplichting verwijderd. Toen heb ik wel “ja” gezegd.

Waarde toevoegen aan het huis:

Ik adviseer altijd om een glasvezel aansluiting aan te laten sluiten, mits het gratis is en je niet verplicht bent om een abonnement af te nemen. Houd er rekening mee dat je minimaal 12 maanden aan het abonnement vastzit.

Door een glasvezel aansluiting aan jouw huis toe te voegen kan deze wel interessanter worden voor kopers. Op die manier kunnen kopers kiezen uit koper, coax of glasvezel. Het kan een reden zijn om geen bod uit te brengen op jouw huis wanneer kopers nog 800 euro moeten betalen voor een aansluiting.

Wat is goedkoper Ziggo of KPN:

Het grote verschil tussen koper en glasvezel is dat je voor hetzelfde geld veel meer snelheid krijgt. Dit is een argument dat ook vaak door callcenters wordt gebruikt “u krijgt veel meer snelheid!”.

Maar je moet jezelf de vraag stellen hoeveel snelheid je nodig hebt. Als je samenwoont heb je veel minder nodig dan wanneer je met zijn vieren in een huis woont. Ik heb zelf het laagste abonnement van Ziggo, voor een twee persoonshuishouden, met een 60 mbit verbinding. Dat is meer dan zat. Wat heb ik dan aan een glasvezelaansluiting waarmee ik een 100 mbit verbinding krijg?

Begin dit jaar heb ik mijn huidige Ziggo abonnement vergeleken met het KPN glasvezelabonnement dat ik kan nemen. Als ik abonnementen selecteer die zo dicht mogelijk bij elkaar liggen betaal ik bijna hetzelfde bedrag. Waarom zou ik dan overstappen?

Maar over een half jaar controleer ik weer wat goedkoper is.

Klaar voor de toekomst:

Over een aantal maanden wordt de glasvezel aansluiting gemonteerd en kan ik gemakkelijk wisselen tussen aanbieders.

Mijn interne netwerk maakt gebruik van Ubiquiti access points waardoor ik na een provider wissel niet alle apparaten opnieuw hoef te verbinden. Ik hoef alleen maar de modem om te wisselen. Dat maakt overstappen ook interessanter.

Conclusie:

Wordt glasvezel aansluiten aangeboden en is het gratis zonder verplichting? Dan zou ik het zeker doen. Het wordt er immers niet slechter op.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.