De voordelen van proactief juridisch advies voor ondernemers

Werk je als zzp’er of heb je een klein bedrijfje met een paar medewerkers? Dan acht je de kans op een juridisch probleem misschien bijzonder klein. Toch is het niet zo dat kleine bedrijven minder risico lopen op conflicten dan grote bedrijven. Gelukkig kan proactief juridisch advies je helpen om problemen te voorkomen. Wij kunnen ons voorstellen dat je benieuwd bent wat de voordelen van proactief juridisch advies zijn voor kleine ondernemers. Daarom hebben wij ze hier voor je op een rijtje gezet.

Met juridisch advies kan je juridische problemen voorkomen.
Foto door Andrea Piacquadio op Pexels.com.

Blijf juridische problemen een stap voor

Laten we direct maar beginnen met het grootste voordeel van proactief juridisch advies voor kleine bedrijven. De kans dat je betrokken raakt bij een juridisch conflict is namelijk een stuk kleiner. Een jurist helpt je immers om potentiële juridische problemen in kaart te brengen. Ook kan zo’n professional passende maatregelen bedenken om een dreigend juridisch probleem te tackelen. Je hebt onder meer baat bij proactief juridisch advies als het om het opstellen van contracten gaat. Daarnaast weet je zeker dat je wetten en regels naleeft, want een jurist houdt je op de hoogte van veranderingen op dit gebied.

Je bespaart geld

Het voorkomen van juridische problemen is niet het enige voordeel van proactief juridisch advies. Je kunt hier namelijk ook (veel) geld door besparen. Wanneer je proactief aan de slag gaat met problemen, verklein je de kans dat ze in een later stadium uitmonden in een conflict of geschil. Dit is vooral handig als je geen rechtsbijstandverzekering als ondernemer hebt.

Wanneer jouw bedrijf betrokken raakt bij een conflict of geschil heb je waarschijnlijk juridische hulp nodig. Je moet de kosten voor juristen en/of advocaten zelf betalen als je niet verzekerd bent voor rechtsbijstand. Als er veel tijd overheen gaat voordat een conflict of geschil wordt opgelost, kost dit je veel geld. Proactief juridisch advies kan dit voorkomen. Ben je verzekerd voor rechtsbijstand? Dan hoef je de kosten voor dit advies in veel gevallen niet uit eigen zak te betalen. Bij veel verzekeraars valt proactief juridisch advies namelijk onder de dekking van een rechtsbijstandverzekering.

Beslissingen nemen wordt makkelijker

Een derde voordeel van proactief juridisch advies is dat het een stuk makkelijker wordt om beslissingen te nemen. Ben je bijvoorbeeld van plan om de contracten aan te passen of wil je een andere verandering doorvoeren binnen je bedrijf? Leg dit dan eerst voor aan een jurist. Hij kan je helpen bij de uitvoering en adviseren over eventuele veranderingen. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat je straks een beslissing neemt die in strijd is met de wet- en regelgeving. Je verkleint op deze manier de risico’s waar je als ondernemer mee te maken kunt krijgen.

Betere dienstverlening

Sta je aan het roer van een bedrijf dat diensten verleent? Dan pluk je ook de vruchten van proactief juridisch advies. Een jurist kan je namelijk helpen om de dienstverlening van je onderneming te verbeteren. Helaas zijn er nog maar weinig ondernemers die dit inzien, waardoor niet iedereen er gebruik van maakt. Een jurist kan je bijvoorbeeld helpen bij het opstellen van contracten. Doordat een overeenkomst op deze manier volledig dichtgetimmerd wordt, hoef je niet bang te zijn voor misverstanden. Dit maakt de kans een stuk groter dat jouw bedrijf uit de problemen blijft.

 

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.