Apple iPhone 15 en de eSIM

De Apple iPhone 15 wordt verwacht in september 2023.Apple heeft in maart 2023 de iPhone 15 aangekondigd. Dit is alweer de 15e versie van deze smartphone die voor het eerst in 2007 werd uitgebracht. Samen met het merk HTC was Apple een van de eerste die toen een toetsenbord in het scherm aanbood in plaats van eronder. Inmiddels weten we niet beter.

Windows, Android en Apple

Mijn eerste smartphone was een HTC met Windows Mobile besturingssysteem erop. Ik ben toen overgestapt naar diverse Android toestellen om vervolgens te eindigen bij Apple. Inmiddels heb ik alweer mijn tweede Apple iPhone SE versie 2020 een aantal jaren in gebruik. Kort samengevat is het een kwalitatief goed merk. Je betaald er wel meer voor maar het wordt ook langer ondersteund.

De geruchten van de iPhone 15

We gaan weer terug naar de nieuwe iPhone 15. Op dit moment zijn er alleen nog maar geruchten bekend. Dus de kans bestaat dat er nog wat kleine details wijzigen. Laten we beginnen met de release date. Die staat gepland ergens in september tijdens een Apple event en je kan hem na lancering dezelfde maand nog bestellen.

De smartphone komt uit in de volgende versies:

  • iPhone 15 voor 1019 euro
  • iPhone 15 Plus voor 1169 euro
  • iPhone 15 Pro voor 1329 euro
  • iPhone 15 Pro Max voor 1579 euro

Scherm en kleuren:

Het kleinste scherm is diagonaal 6.1 en het grootste is 6.7 inch groot. Voor de iPhone 15 heeft Apple besloten om een nieuwe design te maken. Belangrijk kenmerk is de iets rondere behuizing. Het scherm krijgt dunnere randen en de zij randen worden gemaakt van geborsteld staal.

Wat kleuren betreft zal je een keuze moeten maken uit hardroze, lichtblauw, wit, zwart of rood. Maar gezien de aanschafprijs van meer dan 1000 euro zou ik adviseren er een hoesje omheen te doen. Dat hoesje kost maar een paar tientjes.

Opladen via USB-C:

De Europese Unie heeft een paar jaar geleden besloten dat alle smartphones dezelfde kabelaansluiting moeten hanteren. Dit om de wildgroei aan poorten en kabels tegen te gaan. De keuze is gevallen op USB-C wat al door diverse smartphones, laptops en MacBooks worden gebruikt.

Natuurlijk kan je niet van de ene dag op de andere dag overschakelen dus is er een overgangsperiode tot 2024. Maar dat is al over 6 maanden. De iPhone 15 komt pas over 2-3 maanden uit. Apple ziet zich daarom genoodzaakt om de overstap te maken van Lightning naar USB-C. Nou vind ik persoonlijk de Lightning aansluiting ook fijn werken, want je kan de kabel nooit verkeerd aansluiten.

Maar goed met deze nieuwe regel kan je dadelijk met 1 kabel alle apparaten opladen.

Aantal megapixels in de camera blijft hetzelfde:

Apple heeft bij de iPhone 14 een 48 megapixel camera geïntroduceerd. Deze blijft hetzelfde voor de iPhone 15. Uitzondering hierop is de iPhone 15 Pro en Pro Max. Die krijgen ook nog een periscooplens waarmee de optische zoom verbeterd wordt. Standaard heb je 3x optische zoom maar deze lens verdubbelt dit aantal zonder dat de foto’s wazig worden.

De processor:

De iPhone 15 en de iPhone 15 Plus krijgen dezelfde A16 processor die ook in de duurdere iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max wordt ingebouwd. Dit is een processor die in 2022 door Apple uitgebracht is.

De iPhone 15 Pro en Pro Max krijgen de nieuwe A17 processor die een stuk sneller is. Tevens zit er 8 GB werkgeheugen in plaats van 6 GB. Dit is mogelijk doordat de A17 nog compacter wordt geproduceerd. Immers het moet nog steeds in de iPhone passen.

Geen fysieke SIM meer maar een eSIM:

Het laatste gerucht is dat deze nieuwe iPhone geen fysieke SIM meer ondersteund maar alleen een eSIM. Dit staat voor embedded-SIM en niet elektronic-SIM wat je in eerste instantie zou denken. De volledige naam is zelfs eUUIC wat staat voor embedded universal integrated circuit card.

SIM kaarten zijn door de jaren heen steeds kleiner geworden. Maar deze nemen nog steeds ruimte in op de smartphone. Er zijn zelfs smartphones die 2 SIM kaarten ondersteunen watnog meer ruimte kost.

De voordelen van een ESIM:

Door een eSIM te gebruiken maakt dit weer fysieke ruimte vrij. Een ander voordeel is dat je meerdere profielen met telefoonnummers digitaal op de smartphone aan kan maken. Je kan dus jouw privé en zakelijk telefoonnummer gebruiken op de nieuwe iPhone 15.

De iPhone 14 is in Amerika al alleen maar met eSIM ondersteuning te koop. In de Europese Unie werd de traditionele SIM kaart nog ondersteund. Maar met de nieuwe iPhone komt hier dus verandering in.

Omdat de eSIM digitaal op de smartphone staat wordt deze ook meegenomen als je van iPhone naar iPhone gaat. Je hoeft dus geen SIM kaart meer over te zetten. Doordat deze gekoppeld zit aan een smartphone is er ook geen ondersteuning meer voor een pincode.

Het laatste voordeel is dat een eSIM tijdens het opstarten van de smartphone meteen actief is. De pincode is immers niet nodig. Hierdoor kan je jouw smartphone op afstand meteen volgen via de Zoek mijn-app van Apple.

Meer informatie over de eSIM in Nederland vind je hier.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.