Sommige Excel formule functies werken alleen in Microsoft 365

Excel formule functies werken soms niet in Office Excel 2021 of eerder.Gisteren en vandaag heb ik gewerkt aan een tweetal complexe formules om een achternaam + voornaam te splitsen naar losse kolommen. De formules vind je in dit blog: Achternaam en voornaam splitsen naar 2 kolommen in Excel.

Voordat ik de formules uitgewerkt had heb ik op internet diverse websites bezocht met mogelijke oplossingen. Helaas werkte een aantal van de voorbeeld formules niet. Vreemd, want diverse mensen hadden bij de formules aangegeven dat deze wel werkte.

Goedkope Office licentie:

Ik gebruik een Microsoft Office 2021 licentie die ik ooit voor een paar tientjes online heb aangeschaft. Deze heb ik in het Nederlands geïnstalleerd en werkt verder prima. Dit is dus geen Microsoft 365 abonnement waarvoor ik jaarlijks een bedrag betaal. Microsoft 365 is de opvolger van Office 365.

Engels versus Nederlands en , versus ;

Ik weet dat je Engelse Excel formules in de Nederlandse versie niet kan gebruiken. Dus LEN() moet je vervangen met LENGTE() en LEFT() met LINKS() om zo maar een aantal voorbeelden te noemen.

In de Engelse Excel formules worden , (komma’s) gebruikt maar deze moet je in de Nederlandse versie ; (puntkomma) gebruiken.

Lekker gestandaardiseerd.

Functies die alleen in Office 365 werken:

Office 2021 is de huidige laatste versie wanneer je een eenmalige licentie aanschaft. Koop je een Office 365 licentie? Dan krijg je continu updates met nieuwe functionaliteiten.

Op een of andere manier betekent dit ook dat je in Microsoft 365 Excel formules hebt die je niet kan gebruiken in Office Excel 2021 of ouder. Een paar voorbeelden zijn TEXTBEFORE() of TEXTAFTER().

Als je deze opzoekt op de website van Microsoft staat er duidelijk vermeld dat dit alleen voor bepaalde versies van Excel werkt. Gebruik je deze functie toch in Excel 2021? Dan zal Excel alleen maar zeggen #NAAM? en niet “Deze formule wordt niet ondersteund.”. Je denkt dan al gauw dat je een foutje hebt gemaakt in de formule.

Conclusie:

Mocht je op internet een formule met functies vinden en lijkt die niet te werken in jouw Excel versie? Controleer dan of de gebruikte functies wel ondersteund worden. Je kan dit eenvoudig doen door de functies op te zoeken op de website van Microsoft.

 

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.