Hoe koop je de beste geheugenkaart voor een camera

Je bent op vakantie, bijvoorbeeld in Portugal, en je hebt jouw Sony NEX 3 digitale spiegelreflex camera bij. Van alle mooie gebouwen, museums en wat je op straat ziet maak je foto’s. Deze worden op de geheugenkaart in jouw camera opgeslagen. Maar na een paar dagen geeft de camera aan dat deze vol zit.
Sony NEX 3 maakt gebruik van een SD geheugenkaart.

Geheugenkaart vol op vakantie:

Eigenlijk had je niet verwacht dat dit een probleem zou zijn, maar je ziet zoveel mooie dingen dat je honderden foto’s per dag maakt. Helaas heb je geen andere geheugenkaart bij en ook niet een laptop tot je beschikking om de foto’s daarop te importeren.

Dubbele of mislukte foto’s verwijderen:

In eerste instantie ga je ’s avonds door de reeds gemaakte foto’s heen en verwijder je de slechte of dubbele foto’s. Maar dit is helaas geen oplossing en eerder eerder een uitstelling voordat de melding weer terugkomt dat het kaartje vol zit.

Een nieuwe geheugenkaart kopen:

De volgende dag besluit je toch maar naar een lokale elektronicawinkel te gaan. De Sony NEX 3 maakt gebruik van een SD geheugenkaart. Geheugenkaart wordt in het Engels memory card genoemd.

Je besluit om de grootste geheugenkaart te kopen, want dan zal je niet zo snel meer de melding krijgen dat hij vol zit. Ho stop! Veel mensen weten niet dat een digitale camera soms ondersteuning heeft voor memory cards tot zoveel GB bijvoorbeeld 64 GB.

Welke geheugenkaart wordt ondersteund?

Bezoek daarom eerst de website van fabrikant van jouw camera om te zien welke geheugenkaarten ondersteund worden. In het geval van de Sony NEX 3 zal Sony zijn eigen geheugenkaarten adviseren. Persoonlijk ben ik te spreken over het merk SanDisk en ik weet dat dit merk ook door veel amateur/professionele fotografen wordt gebruikt.

Soms vind je op de verpakking van geheugenkaarten ook een lijst met camera’s die ondersteund worden. Voor de Sony NEX 3 kan je geheugenkaarten gebruikten t/m 256 GB opslag. SD memory cards van 512 GB of 1024 GB worden dus niet ondersteund.

Voor welke snelheid moet je gaan?

Naast de verschillende opslagcapaciteiten heb je ook nog verschillende snelheden waarmee foto’s op de SD geheugenkaart weggeschreven of gelezen kunnen worden. Hoe hoger de snelheid hoe hoger de prijs.

Voor het maken van normale foto’s is eigenlijk een standaard geheugenkaart prima. Wil je snel foto’s achter elkaar kunnen schieten op hoge resolutie? Dan zal je moeten gaan voor een snellere versie.

Is het prijsverschil een paar tientjes? Ga dan voor de snellere variant. Mocht je in de toekomst een andere fotocamera aanschaffen, of je gaat professioneel foto’s maken, dan ben je alvast voorbereid.

Conclusie:

Even snel een nieuwe geheugenkaart kopen op vakantie is er dus niet bij. Voor je het weet koop je een SD geheugenkaart die niet begrepen wordt door jouw camera. Of betaal je gauw 50 euro teveel voor een snel geheugenkaartje wat je niet nodig hebt.

Mijn advies is daarom ook: neem de tijd om een goede aankoop te doen. Nog beter is natuurlijk om goed voorbereid op vakantie te gaan.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.