De nieuwe iPhone 15 met USB-C aansluiting is beschikbaar!

In de media was er de afgelopen maanden al veel aandacht voor Apples nieuwe iPhone 15. Op de diverse websites werd er op los gespeculeerd wat de iPhone 15 beter zou kunnen doen dan zijn voorganger. Op 12 september was het zover. Het jaarlijkse Apple evenement waarop de nieuwe iPhone 15 werd gepresenteerd.

Net als de iPhone 14 wordt de iPhone 15 in 4 versies uitgebracht:

  • iPhone 15, met een schermgrootte van 6,1 inch
  • iPhone 15 Plus, met een schermgrootte van 6,7 inch
  • iPhone 15 Pro, met een schermgrootte van 6,1 inch
  • iPhone 15 Pro Max, met een schermgrootte van 6,7 inch

De nieuwe iPhone 15 in het zwart.

De prijs:

De goedkoopste uitvoering van de nieuwe iPhone 15 kost 969 euro. Hiervoor krijg je een minimale opslag van 128 GB. Ik weet nog dat mijn iPhone SE 2016 model met 16 GB werd geleverd. Meer opslag is fijn want we bewaren meer video’s, foto’s en installeren meer apps dan jaren geleden. Opslag is ook iets wat je later niet kan vergroten.

Wil je 256 GB opslagruimte dan betaal je al snel 1099 euro voor een losse smartphone. Vind je dat niet genoeg en ben je een grootverbruiker? Dan is er nog de 512 GB variant waarvoor je 1349 euro mag betalen.

Goedkoper dan de iPhone 14 tijdens lancering:

In de geruchten van de afgelopen maanden hoorde je vaak dat de lanceringsprijs van de iPhone 15 hoger zou zijn dan die van de iPhone 14. Maar dit bleek uiteindelijk niet waar tijdens de presentatie op 12 september. Tijdens de lancering van de iPhone 14 een jaar geleden was de minimale prijs 1019 euro voor de 128 GB variant. Toch een verschil van 50 euro.

Vind je de iPhone 15 als los toestel of in combinatie met een abonnement toch iets te duur? Dan kan de iPhone 14 een interessante optie zijn omdat die inmiddels wel een stuk goedkoper is geworden.

De specificaties:

Processor:

De iPhone is voorzien van de A16 bionic proccesor chip. Deze werd al gebruikt in de Pro en Pro Max versie van de iPhone 14. Met deze processor kunnen bijna 17 biljoen berekeningen per seconden gemaakt worden.

Nieuw is wel de tweede generatie Ultra Wideband-chip die je kan gebruiken om jouw smartphone nauwkeuriger te lokaliseren. Handig als je hem weer eens kwijt bent.

Dat de ontwikkeling van chips voor smartphones belangrijk is word ook bewezen door het bezoek van Apple topman Tim Cook deze maand aan NXP uit Eindhoven. Chips moeten steeds sneller worden, maar ook kleiner en energie zuiniger.

Batterij en USB-C aansluiting:

De prestaties van de batterij zijn hetzelfde als die van de iPhone 14. Met het instapmodel kan je 20 uur lang constant video afspelen en bij de Plus variant kom je uit op 26 uur.

De aansluiting om de iPhone 15 op te laden is wel veranderd naar USB-C. In de Europese Unie is besloten dat alle smartphones voortaan dezelfde USB aansluiting moeten hanteren. Veel Android fabrikanten zijn al overgestapt maar Apple bleef achter tot de iPhone 15.

Het grote voordeel is dat je in huis dus minder adapters en kabels nodig hebt. Maar je kan ook eenvoudiger een oplader van iemand lenen.

De camera:

De vlaggenschip smartphones van Apple, ik heb het dan niet over de iPhone SE serie, staan bekend om hun goede cameralenzen. Dit geldt vooral voor de Plus, Pro en Max uitvoeringen. Ten opzichte van de iPhone 14 heb je aan de achterkant nog steeds 2 camera’s. Maar hiermee kan je nu wel foto’s tot 48 megapixels mee maken. Hierdoor krijg je scherpere foto’s met diepere details.

De camera aan de achterkant, ook wel hoofdcamera genoemd, biedt nu ook de mogelijkheid om tot 2x optisch te zoomen. Daarnaast kan de iPhone 15 nog beter personen of dieren herkennen.

Uit welke kleuren kan je kiezen:

De iPhone 15 in het blauw.Voor deze nieuwe smartphone kan je kiezen uit zwart of een van de onderstaande zachte pastelkleuren:

  • Blauw
  • Roze
  • Groen
  • Geel

Dynamic Island:

Tussen de standaard iPhone 14 en de andere uitvoeringen zie je aan de buitenkant wel wat verschillen. Bij de iPhone 15 serie zijn deze verschillen een stuk minder. Zou zijn alle uitvoeringen uitgerust met Dynamic Island.

Dynamic Island is de zwarte ovale opening aan de bovenkant in het midden van het scherm. Hier zitten onder andere de sensoren voor Face ID en de selfiecamera. Daarnaast kan je via het Dynamic Island ook meldingen krijgen, informatie over jouw vluchtstatus zien, muziek regelen en navigeren in de Apple Kaarten app.

Een efficiënt stukje functionaliteit dus waar vroeger alleen een speaker zat.

Conclusie:

De iPhone 15 is een waardige opvolger van de iPhone 14. De snelheid is hetzelfde maar je krijgt wel een standaard USB-C oplaadpoort en een betere camera. Aanschaffen in combinatie met een abonnement kan financieel zeker interessant zijn.

Ik zou zelf voor de zwarte uitvoering gaan met 128 GB. Dan wel de standaard uitvoering want dat is meer dan goed genoeg voor mij. Wil je de duurste uitvoering dan kom je uit op een iPhone 15 Pro Max met 1 TB opslag voor 1.979 euro.

Of je voor de iPhone 14 of 15 gaat. Het blijven dure toestellen waardoor het zeker interessant is om naar een verzekering te kijken.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.