Sportschoenen verzorgen zodat ze schoon en fris blijven

Vorig weekend heb ik een trail van 10,5 kilometer gelopen in de Oosterhoutse bossen. De dag ervoor had het heel de dag geregend en de uren voor de start ook. Maar gelukkig was het tijdens de trail droog en liet de zon zich nog zien.

Maar na bijna 15 kilometer hardlopen, dat is dus inclusief in- en uitlopen, waren mijn hardloopschoenen wel vuil en nat geworden. In dit blog deel ik een aantal tips die ik gebruik om mijn sportschoenen schoon en fris te houden.

Mijn sportschoenen zien er nog best fris uit.
Sportschoenen die wit zijn worden niet gebruikt om te trainen ­čÖé

Tip 1: luchten

Na een training of wedstrijd trek ik zo snel mogelijk mijn hardloopschoenen uit zodat ik ze kan laten luchten. Bij voorkeur doe ik dat in de buitenlucht. Zet ze gewoon ergens minimaal een paar uur neer.

Tip 2: vocht uit de sportschoenen halen

Heb je een training afgewerkt in de regen en zijn jouw schoenen zeiknat geworden? Stop er dan oude kranten in. Vul de schoen goed zonder al te veel druk uit te oefenen. De kranten absorberen het vocht super snel. Hoe natter de schoenen hoe sneller je deze moet vervangen. Soms al naar een half uur. Controleer dit dus regelmatig.

Laat kranten nooit een hele nacht in de schoenen zitten. Het vocht moet eruit. Als het vocht van de schoen in de krant trekt die in de schoen zit los je het vochtprobleem niet op.

Tip 3: vuil verwijderen

Als mijn schoenen weer droog zijn maak ik ze altijd schoon. Het vuil aan de zijkant en onderkant moet eraf. Dat is goed voor de schoenen. Maar de tweede reden is dat ik mijn schoenen in een kast bewaar.

Ik gebruik hiervoor een afwasborstel die een beetje grof is van structuur. Deze koop je voor een paar euro bij de IKEA. Maar je kan ook een handveger gebruiken. Als je maar in alle groeven kan komen.

Wrijf vervolgens over de onderkant, zijkant en de neus zodat zoveel mogelijk vuil weg is. Natuurlijk kan je de schoenen ook uitkloppen tegen elkaar.

Soms haal ik ook een vochtige doek over de zij- en onderkant zodat ze weer iets witter zijn. Laat de schoenen hierna wederom drogen.

Tip 4: SMELLWELL geurzakjes

Jaren geleden heb ik het SMELLWELL merk gevonden. Dit merk heeft geurzakjes die je in schoenen of tassen kan stoppen. Voor 2 zakjes betaal je ongeveer 10-15 euro en ze gaan 3-6 maanden mee. Je hebt ze in verschillende geuren. Als je een beetje zoekt zijn ze meestal wel ergens in de aanbieding.

Tip 5: een hardloopschoen wil ook rust

Heb je op zondag een training of wedstrijd gedaan? Super! Maar jij als mens houd van rust maar jouw sportschoenen ook. Het materiaal moet herstellen van de inspanning die het heeft moeten doorstaan.

Geef jouw hardloopschoenen dan minimaal 1 dag rust. Wil je toch de volgende dag weer aan de slag? Zorg dan dat je een tweede paar hebt.

Ik heb van mijn hardloopschoenen altijd twee paar. Als een daarvan versleten zijn koop ik weer een nieuw paar en geniet dan weer van de heerlijke demping.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.