Helaas valt het me toch nog op dat mensen, vooral oudere, wachtwoorden op papier opschrijven. Ik snap het helemaal hoor. Je hebt er tegenwoordig zoveel nodig en iedereen roept dat ieder wachtwoord uniek moet zijn. Maar alle wachtwoorden uit het hoofd leren is geen optie.
Het wordt opgeschreven:
- op een kladje
- op een envelop
- in een schriftje
- op een klein papiertje dat voor tien andere dingen wordt gebruikt
Nadeel hiervan is dat het gauw rommelig wordt:
- wachtwoorden worden een aantal keren doorgekrast
- het wachtwoord ligt beneden, jij zit boven, dan verander je het weer en schrijf je het boven op een ander briefje
- briefje wordt weggegooid
Welk papiertje heeft dan het juiste wachtwoord?
Soms wordt in de haast het wachtwoord verandert en niet opgeschreven. De volgende keer ben je verbaasd dat het wachtwoord op het papiertje niet werkt.
Dit zijn allemaal ervaringen uit de praktijk…
Digitaal = een betere oplossing:
Je zou dan beter in Word of Excel een lijst bij kunnen houden met alle gebruikersnamen en wachtwoorden. Dat is overzichtelijk. Je krijgt dan geen discussie over of een O of 0 is.
Er is maar een versie van de waarheid en dat is die lijst. Je moet jezelf dan wel aanleren om niet ook nog inloggegevens op een papiertje te schrijven. Wees streng en voeg het meteen toe aan de lijst. Deze lijst kan je dan weer afdrukken zodat je alle inloggegevens gemakkelijk bij de hand hebt.
Een nog betere & veiligere oplossing:
Natuurlijk is het opschrijven van wachtwoorden op papier of digitaal niet de meest veilige oplossing. Een betere oplossing is om een wachtwoordmanager te gebruiken. Dit wordt ook wel een wachtwoordkluis genoemd of in het Engels een password manager.
Deze heb je in 2 soorten:
- Lokaal op 1 apparaat als een programma
- In de cloud en daardoor op alle apparaten als website of app
In een wachtwoordmanager bewaar je al jouw gebruikersnamen en wachtwoorden. Deze wachtwoorden kan je uniek en lang maken waardoor ze veiliger worden.
Het grote voordeel is dat je ze niet hoeft te onthouden. Om bij deze gebruikersnamen en wachtwoorden te komen stel je 1 lastig te raden wachtwoord in. Dit wordt ook wel het hoofdwachtwoord of master password genoemd. Vergelijk het met een kluis.
Wil je inloggen? Dan open je jouw wachtwoordmanager en vult het hoofdwachtwoord in. Gebruik je de app op een smartphone en heeft die een vingerafdruk scanner? Dan kan je die gebruiken om snel bij jouw wachtwoorden te komen.
Vervolgens kies je het juiste account en dit wordt meestal automatisch voor jouw ingevuld op het inlogformulier. Handig als je in wilt loggen bij een webwinkel of zorgverzekering.
Er zijn diverse gratis en betaalde wachtwoordmanagers beschikbaar:
Hoi Tim,
Inloggegevens en wachtwoorden noteer ik al sinds jaren in een Excel spreadsheet dat beveiligd is met een wachtwoord. Alleen dat hoef ik maar te onthouden.
Het vereist een zekere discipline elke aanvulling of wijziging dan ook direct op te slaan.
Het bestand staat op de computer en met regelmaat zet ik dat bestand ook op de tablet en telefoon.
Van o.a. dit bestand maak in periodiek een back-up naar een externe harde schijf die veilig wordt opgeborgen. Voor bij werkt dit prima.
Groeten, Bert
Goed dat je het Excel bestand voorziet van een wachtwoord. Ik ga ervan uit dat dit een lang wachtwoord is?
Ben wel nieuwsgierig waarom jij Excel gebruikt en niet een password manager? Wil je liever een password manager die alles lokaal opslaat, net als Excel, dan is KeePass zeker de moeite waard.