Enkele veelgestelde vragen over IPTV beantwoordt

Tegenwoordig kijken steeds minder mensen lineaire televisie. Vroeger moest je echt op een bepaalde tijd op de bank zitten, want anders miste je je favoriete programma en vaak vergat je ook om deze op te nemen. In deze tijd zijn er veel streamingdiensten en die zijn ook bijzonder populair.

Nu heb je echter ook IPTV. Misschien heb je er ooit van gehoord, maar weet je nog niet precies wat het is. In dit artikel behandel ik de  veelgestelde vragen over IPTV.

Is IPTV illegaal?

IPTV is in principe legaal in Nederland, maar dan moet je wel een abonnement nemen bij een legitieme provider. Online vind je ook veel gratis IPTV-aanbieders en daar hoef je niet voor te betalen.

Dit komt omdat die diensten niet betalen voor de intellectuele eigendomsrechten. Ze zijn dus illegaal en wanneer je gebruikmaakt van die diensten, dan loop je de kans om met juridische problemen te maken te krijgen. Je kunt zelfs te maken krijgen met fikse boetes en daar zit je niet op te wachten.

Een IPTV abonnement kan je afnemen bij bijvoorbeeld NLZIET, KPN of Ziggo.
Foto door Max Rahubovskiy – Pexels.com

Wat is IPTV precies?

De letters IPTV staan voor Internet Protocol Television. Het houdt in dat je televisie via het internet kunt kijken. Het is dus geheel iets anders dan streamen, want bij IPTV ligt het gehele netwerk in handen van een provider die de diensten aanbiedt.

Grote providers in Nederland zijn bijvoorbeeld NLZIET, Ziggo en KPN. Wanneer je een abonnement bij een van deze providers neemt, dan kom je niet in de juridische problemen, want zij betalen netjes voor de eigendomsrechten.

Kan je IPTV ook legaal en gratis gebruiken?

Veel mensen vragen zich terecht af of ze IPTV ook gratis en legaal kunnen gebruiken. In de eerste plaats is de vraag of je daar echt behoefte aan hebt. Een abonnement kost maximaal enkele tientjes en vaak is het dan niet verstandig om risico’s te nemen.

Wil je toch echt gratis en legaal IPTV gebruiken? Dan kun je gratis open-source software gebruiken. Vaak is de content dan echter minder interessant. Je kunt het vergelijken met gratis foto’s die je van internet mag plukken en vaak slecht zijn en betaalde foto’s van goede kwaliteit. Bovendien loop je bij open-source ook nog het risico om per ongeluk illegale add-ons te downloaden.

Heb ik goed internet nodig?

We gaven al aan dat IPTV via het internet werkt en daarom vragen veel mensen zich af of ze goed internet nodig hebben. Dit is afhankelijk van de kwaliteit die je streamt. Als je bijvoorbeeld streamt met 720P, dan heb je minder snel internet nodig in vergelijking met 1080P.

Maar al met al is het sowieso handig om te investeren in snel internet, zoals glasvezel. Dit geldt zeker voor mensen die met meerdere mensen tegelijkertijd streamen. Glasvezel is bovendien stabiel en je hebt dus minder snel met storingen en dergelijke te maken.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.