Dit is waarom beleggen in een ETF verstandig is

Wanneer je geld voor je wilt laten werken, dan kun je dit doen door te beleggen in aandelen. Zo zijn er allerlei verschillende opties, waarmee je het geld dat je bijvoorbeeld nu op je spaarrekening hebt staan, kunt beleggen in één of meerdere bedrijven. Met de huidige spaarrentes afgezet tegen de inflatie, wordt ons geld als we dit laten staan, alleen maar minder waard. Het bedrag mag dan misschien wel hetzelfde blijven, maar zal de koopkracht dalen. Des te belangrijker dus om te kijken naar andere mogelijkheden om je geld en dus vermogen te laten groeien.

Eén van de manieren om dit te kunnen doen, is door te beleggen in een ETF. Een ETF is in de basis een mandje met aandelen, die de koersen volgt, waardoor je dus met een relatief laag bedrag toch kunt beleggen in meerdere grote bedrijven. Eén van de populairste ETF’s is de S&P500. Deze index volgt de 500 grootste bedrijven van Amerika, waardoor je dus met 100 euro kunt beleggen in bedrijven als Google, Amazon en Apple. Koop je deze aandelen afzonderlijk van elkaar, dan is dit niet alleen een stuk duurder, maar zal de impact bij een koerswijziging ook groter zijn. Omdat er daarnaast nog allerlei redenen zijn waarom een ETF verstandig is, heb ik een aantal voor je op een rijtje gezet.

Beleg met een ETF in diverse grote bedrijven en krijg een beter rendement.

Wat is een ETF?

We hebben het al even kort benoemd, maar voor we verdergaan is het handig nog even in het kort uit te leggen wat een ETF nu precies is. Een ETF is een beleggingsfonds dat de prestaties van een index volgt, zoals de AEX, de US tech 100 of de S&P 500. In plaats van individuele aandelen te kopen, koop je een mandje met verschillende effecten die de gehele markt vertegenwoordigen. Dit heeft dus zoals je kunt voorstellen verschillende voordelen. Welke dit allemaal zijn, bespreek ik hieronder verder met je.

Diversificatie

Een van de belangrijkste voordelen van beleggen in een ETF is de diversificatie die het met zich meebrengt. Door in een ETF te investeren, spreid je je risico over verschillende beleggingen. Als één specifiek aandeel binnen de ETF slecht presteert, kan dit worden gecompenseerd door andere aandelen die juist goed presteren. Dit verkleint het risico en zorgt voor een stabielere investering. Vooral wanneer je wat langer belegt, zul je ook merken dat bepaalde sectoren het goed doen wanneer een bepaalde andere sector onder vuur ligt.

Lagere kosten ten opzichte van een beleggingsfonds

Het beleggen in een ETF is in de basis bijna hetzelfde als beleggen via een beleggingsfonds. Het enige verschil is dat je een ETF volledig automatisch beheert en een beleggingsfonds niet. De kosten voor bijvoorbeeld het aanpassen van de samenstelling van een beleggingsfonds komen daarom dus ook voor rekening van de beleggen. Iets waar je met een ETF niet mee van doen hebt. Zo betaal je vaak bij een ETF aanzienlijk minder beheerkosten, wat je op lange termijn dus ook serieus geld kan schelen.

Laagdrempelig beleggen

Wanneer we kijken naar de lange termijn, dan zien we dat beleggen in losse aandelen zoals Apple, Shell, Tesla en Amazon best wat tijd kost. Je moet regelmatig de markt in de gaten houden om te kijken of er misschien iets moet veranderen in je strategie. Door te kiezen voor een ETF wordt dit een stuk eenvoudiger. De schifting die je bij losse aandelen zelf moet doen, wordt namelijk hier al voor je gedaan. Als we kijken naar het gemiddelde rendement van de S&P500 over de afgelopen 30 jaar, dan is dit zo’n 8 procent. Uiteraard zitten hier niet alleen pieken, maar ook dalen bij. Ik geef je hiermee alleen aan dat je door structureel gedurende een langere periode te beleggen in een ETF een prachtig rendement kunt realiseren.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.