Laptop beveiligen: 5 tips!

Wanneer je een laptop hebt, moet je deze natuurlijk ook beschermen tegen externe dreigingen. Hackers zullen alles in hun macht proberen te doen om kwaadaardige software zoals malware of virussen op je laptop te krijgen om je persoonlijke gegevens, wachtwoorden of creditcard informatie te stelen. Je kunt de beste laptop hebben, maar ook deze moet je gewoon goed beveiligen. Hoe doe je dat? Ik heb 5 tips!

Gebruik een sterk wachtwoord

Je moet allereerst een sterk wachtwoord instellen om je laptop te beveiligen. Een goed wachtwoord heeft minimaal 8 tekens en is een combinatie van cijfers, letters en symbolen. Het is ook verstandig om je wachtwoord regelmatig te veranderen om mogelijke indringers op afstand te houden. Je zou bijvoorbeeld een wachtwoordkluis zoals LastPass kunnen gebruiken om je wachtwoorden veilig op te slaan en te beheren. Op die manier hoef je ze ook niet zelf te onthouden.

Beveilig jouw laptop beter met deze tips.
Foto door Andrea Piacquadio op Pexels

Maak regelmatig back-ups

Heb jij een oude laptop? Het is dan verstandig om een nieuwe laptop te halen. Je kunt laptops vergelijken en er een kiezen die in de basis goed beveiligd is. Daarnaast moet je regelmatig back-ups maken van je gegevens om je bestanden veilig te stellen. In dat geval kun je je gegevens eenvoudig herstellen vanuit een back-up wanneer je laptop wordt gestolen of je harde schijf ermee ophoudt.  Er zijn een aantal eenvoudige manieren om back-ups te maken. Je kunt bijvoorbeeld bestanden op een externe harde schijf of gebruik maken van Google Drive of Dropbox. Je moet deze back-ups regelmatig bijwerken, zodat je altijd over de meest recente gegevens beschikt.

Pas op met openbare Wi-Fi

Pas goed op wanneer je openbare Wi-Fi-netwerken gebruikt. Hoewel ze handig zijn om onderweg online te zijn, kunnen ze ook gevaarlijk zijn. Hackers maken vaak neppe Wi-Fi-netwerken met namen die lijken op echte plekken om jouw persoonlijke gegevens te stelen. Ben dus voorzichtig en maak alleen verbinding met vertrouwde openbare Wi-Fi-netwerken en voer nooit persoonlijke informatie in terwijl je ermee verbonden bent. Doe dus vooral geen bankzaken en ben voorzichtig!

Installeer antivirus software

Antivirussoftware biedt bescherming tegen virussen, malware en andere schadelijke programma’s die je gegevens kunnen beschadigen of stelen. Er zijn diverse gratis antivirusprogramma’s beschikbaar, zoals AVG. Probeer altijd de nieuwste versie van de software te installeren en deze up-to-date te houden voor de best mogelijke bescherming.

Gebruik een firewall

Met een firewall kun je ongeautoriseerde toegang tot je laptop vanuit het internet of een privé netwerk blokkeren. Deze software houdt in de gaten welke verbindingen binnenkomen en uitgaan, en laat alleen de verbindingen toe die jij hebt goedgekeurd. Hoewel veel moderne laptops al een ingebouwde firewall hebben, is het verstandig om ook een externe firewall te kiezen voor extra bescherming.

Wil jij je laptop ook graag beter beveiligen? Volg dan de bovenstaande tips!

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.