Het Nederlands Mijnmuseum: website + bezoek zeker waard

Sinds een paar jaar geef ik mijn vader voor zijn verjaardag geen fysiek cadeau meer zoals bier, een geurtje of iets voor onder de douche. In plaats daarvan gaan we als mannen onder elkaar iets doen. Zo zijn we in 2022 naar Amsterdam gegaan om te zien hoe chocolade wordt gemaakt van boon tot dat het ingepakt wordt om verkocht te worden.

Voor zijn verjaardag in 2023 had ik voorgesteld om samen naar Het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen te gaan. Ik had hier een half jaar geleden al eens wat over gehoord en uit nieuwsgierigheid de website bezocht. Ik weet dat Nederland vroeger mijnen heeft gehad, maar ik ken de geschiedenis verder niet.

De website van het Nederlands Mijnmuseum:

Over de website is goed nagedacht. Initieel wordt deze ingeladen. Je ziet een mijnwerker waarvan de lamp steeds verder gaat branden voordat je afdaalt. Dat afdalen ervaar je ook echt door een animatie.

Laadbalk van Nederlandsmijnmuseum.nl
Laadbalk van Nederlandsmijnmuseum.nl

Iedere keer als je op een menu optie klikt daal je naar beneden af. De website bevat voldoende informatie. Al wordt er maar weinig gebruik gemaakt van kleur toch komt het allemaal heel levendig en mooi over. Ik denk dat er bewust weinig gebruik wordt gemaakt van kleur omdat werken in de mijnen niet echt kleurrijk was. Het was donker en vuil werk.

 

Willekeurige pagina van Nederlandsmijnmuseum.nl
Willekeurige pagina van Nederlandsmijnmuseum.nl

 

Wanneer je het menu opent krijg je wel een gele kleur te zien voor de afwisseling. De website heeft niet veel pagina’s waardoor het menu compact en duidelijk is.

Als achtergrond zie je telkens zwarte spikkels wat, denk ik, kolen voor moeten stellen. De website laad ook snel en is daardoor behoorlijk dynamisch.

Het menu van Nederlandsmijnmuseum.nl
Het menu van Nederlandsmijnmuseum.nl

Tickets bestellen:

Je kan online tickets bestellen voor Het Nederlands Mijnmuseum. Maar je kan er ook voor kiezen om naast dit museum ook nog het Mijn Monument te bezoeken. Dit is ook in Heerlen maar wel op een andere plek. Ongeveer 20-30 minuten wandelen.

Wil je beiden locaties bezoeken? Dan kan je hiervoor geen tickets online bestellen. Dit kan alleen op beiden locaties bij de kassa. Gelukkig is het niet een heel druk museum waarvoor je moet reserveren.

Houd er rekening mee dat het Mijn Monument maar een paar keer per maand open is.

Parkeren Q-Park:

Wij hebben geparkeerd bij Q-Park Putgraaf. Dit is betaald, maar vanaf hier is het 10 minuten wandelen naar het museum. Houd er rekening mee dat je ook nog een eindje moet wandelen naar het Mijn Monument. Wij hebben gewandeld maar je kan ook voor de deur bij Het Mijn Monument parkeren.

Eten bij De Twee Gezusters:

Je kan voor een leuke prijs eten bij De Twee Gezusters. Het restaurant zit gevestigd in een klooster naast Q-Park Putgraaf.

Dit restaurant dient ook als ontmoetingsplek voor inwoners van Heerlen. Voor tien euro kan je hier dagelijks een 3 gangen diner eten exclusief drankjes. Prima prijs. Tijdens onze lunch zagen wij ouderen met naar binnen komen om met elkaar te eten en bij te kletsen.

Het Mijn Museum:

We werden ontvangen door enthousiaste vrijwilligers die staan te springen om een praatje. Fantastisch om te ervaren. Een van hen heeft ons een korte inleiding gegeven in het museum en het begin van de mijnen. Vervolgens zijn we zelf door het vier verdiepingen tellende museum gelopen.

Ik heb veel geleerd in het museum over de mijnen en de mensen die erin gewerkt hebben. Het verbaasde me keer op keer. Het museum is naar mijn mening een hele goede weerspiegeling van die tijd en geschikt voor jong en oud.

Het Mijn Monument:

Ons bezoek hier begon met het bekijken van 2 films. De eerste in zwart wit en de tweede in kleur. Beiden maakte een enorme indruk op ons. Vervolgens zijn we door een medewerker rondgeleid door het drie verdiepingen tellende museum. Er wordt veel materiaal getoond.

De medewerker zelf heeft ook in de mijnen gewerkt en hij maakte de rondleiding zeer levendig. Tijdens een rondleiding hoor je toch weer andere dingen dan wanneer je zelf rondloopt en de teksten leest.

Uiteindelijk eindigt de rondleiding in de ruimte waar de machinist de liften bedient die omlaag en omhoog gingen. De medewerker laat de machine ook echt draaien zodat je het gevoel en geluid kan ervaren. Overigens zit er geen schacht meer waarin afgedaald wordt. Je ziet alleen de dingen die bovengronds gebeuren.

Maar voor de beeldvorming: er waren mijnen met een diepte van 1000 meter. Sommige liften bestonden uit 3 verdiepingen waar mijnwerkers mee vervoerd werden.

Conclusie:

De website van het Nederlands Mijnmuseum is het bezoeken zeker waard. Er is veel tijd ingestoken om een goede ervaring te geven. Hij is duidelijk en snel.

Maar nog leuker is om naar het museum te gaan.

Ik adviseer zeker beiden locaties te bezoeken. Wij vonden het Mijn Monument eigenlijk nog mooier dan het Mijn Museum. Een kaartje voor beiden locaties kost 15 euro.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.