Geen korting en hogere tarieven als je zonnepanelen hebt

Ik heb bijna een jaar een dynamisch contract bij Frank Energie. Maar na analyse van de facturen, het feit dat wij zonnepanelen hebben en overdag op kantoor zitten is de conclusie dat Frank Energie voor ons niet de beste optie is. Voor meer informatie verwijs ik naar mijn blog Is Frank Energie in combinatie met zonnepanelen interessant?.

Het prijsplafond komt per 1 januari 2024 te vervallen en er zijn weer vaste contracten met gunstige tarieven. Daarom heb ik in de laatste week van december diverse energie leveranciers met elkaar vergeleken. Ik heb hiervoor gebruik gemaakt van de vergelijkingswebsites Independer.nl en Gaslicht.com.

Daarnaast heb ik ook een aantal berekeningen uitgevoerd op de websites van energieleveranciers. Uit ervaring weet ik dat je soms nog betere tarieven krijgt bij de energieleveranciers dan via vergelijkingswebsites. Zij hoeven de vergelijkingswebsite niet te betalen als jij direct via hun eigen site klant wordt.

Ik heb deze energieleveranciers vergeleken:

Geen korting en hogere tarieven:

Ik ga je verder niet vervelen met overzichten van tarieven die de energieleveranciers mij bieden. Dat is toch afhankelijk van regio waar je woont, hoeveelheid dat je afneemt, type aansluiting in de meterkast. Daarnaast kunnen de tarieven van gisteren al weer anders zijn dan die van vandaag.

Maar een energieleverancier wil ik wel iets verder in detail bespreken en dat is Essent.

Ik laat de netbeheerkosten, vastrecht, vermindering energiebelasting en toeslagen buiten beschouwing omdat dit vaste bedragen zijn.

Als je op hun website het volgende invult (jaarcontract):

 • Stroom piek = 2.000 kWh
 • Stroom dal = 2.000 kWh
 • Gas = 1.300 m3 (wordt ook wel kuub genoemd)
 • Je wekt niets op met zonnepanelen

Dan krijg je de volgende tarieven voorgesteld:

 • Stroom piek = 0,33177 per kWh
 • Stroom dal = 0,32935 per kWh
 • Gas = 1,24703 per m3
 • Als nieuwe klant krijg je 380 euro korting aan het einde van het contract

Maar als je nu op de website aangeeft dat je stroom opwekt en dit invult:

 • Stroom piek = 2.000 kWh
 • Stroom dal = 2.000 kWh
 • Gas = 1.300 m3 (wordt ook wel kuub genoemd)
 • Je wekt 2.500 kWh op jaarbasis op

Dan krijg je de volgende tarieven voorgesteld:

 • Stroom piek = 0,39856 per kWh
 • Stroom dal = 0,39856 per kWh
 • Gas = 1,34806 per m3
 • Als nieuwe klant krijg je geen korting aan het einde van het contract

Conclusie:

Je betaald dus 6 cent per kWh meer voor piek, het dal tarief is hetzelfde als piek, je betaald 10 cent meer per kuub gas en je krijgt geen korting als nieuwe klant. In ruil daarvoor kan je wel nog gebruik maken van de salderingsregeling. Voor de teveel geleverde kWh’s krijg je 5,5 cent.

Kort samengevat betekent dit dus 2.000 + 2.000 = 4.000 kWh – 2.500 kWh = 1.500 kWh die je moet kopen tegen een hoger tarief. Onder aan de streep zal je goedkoper uit zijn, maar vergeet niet dat je ooit ook geïnvesteerd hebt in die zonnepanelen.

Bereken jouw tarieven met en zonder zonnepanelen:

Ik snap dat energieleveranciers kosten maken om jouw gratis kWh terug te leveren in de vorm van salderen. Maar anderzijds maken ze zelf ook reclame om juist zonnepanelen te kopen. Het zou transparanter zijn dat je als klant per maand een bedrag betaald als je zonnepanelen hebt. Er zijn al energieleveranciers die dit doen.

Mogelijk dat andere energieleveranciers dit ook doen. Het viel me bij Essent op omdat in eerste instantie de bonus verdwijnt.

Heb je zonnepanelen? Voer de berekening dan altijd uit met en zonder zonnepanelen om te zien of er verschillen zijn.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.