Is Frank Energie in combinatie met zonnepanelen interessant?

Logo Frank Energie.Sinds februari 2023 ben ik klant bij Frank Energie met een dynamisch contract. Stroomprijzen veranderen ieder uur en gasprijzen per dag. Frank Energie koopt het in op de markt en verkoopt het weer aan mij nadat ze een kleine inkoopvergoeding hebben toegevoegd.

Het voordeel is dus dat je profiteert van goedkopere tarieven op bepaalde momenten en niet vast zit aan vaste tarieven. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld wanneer het een zonnige dag is. Er wordt dan veel stroom geproduceerd waardoor de marktprijs daalt. Deze kan zover dalen dat hij negatief wordt waardoor je geld krijgt om stroom af te nemen.

Zonnepanelen:

Vanaf april 2023 hebben wij ook 8 zonnepanelen op het dak laten installeren. De verwachting is dat deze 2500 kWh per jaar zullen opwekken.

Belangrijk om te weten is dat mijn vriendin en ik overdag op kantoor werken en af en toe een dagje thuis. Overdag genereren wij dus de meeste stroom die we zelf niet gebruiken. Immers een wasmachine aanzetten terwijl je de was niet op kan hangen is niet heel handig. Een vaatwasser aanzetten zou kunnen maar dat doen we vaak ’s nachts.

Salderingsregeling:

Bij energieleveranciers zoals Essent, Energie Direct, Puur Energie kan je gebruik maken van de salderingsregeling. De verwachting is wel dat deze vanaf 2025 afgebouwd wordt maar de overheid moet hier nog een definitieve beslissing over nemen.

De salderingsregeling houd in dat je de kWh’s (kilowattuur) die jij teruglevert aan het net op een later moment weer terug kan vragen. Heb je aan het einde van jouw contract meer teruggeleverd dan verbruikt? Dan betaald jouw energieleverancier hiervoor een vergoeding. Deze ligt meestal tussen de 5 en 10 cent per kWh.

Energieleveranciers en de overheid zijn niet blij met deze regeling omdat ze dan niets aan jou kunnen verdienen. Dat is ook een van de redenen dat hij gaat verdwijnen.

Geen salderingsregeling bij Frank Energie:

Frank Energie kent geen salderingsregeling. Voor de kWh’s die jij teruglevert krijg je de uurprijs die op dat moment geldt. Aan het einde van het contract wordt dus niet gekeken wat je opgewekt of verbruikt hebt. Overigens werkt Frank Energie met maandcontracten.

Op dagen dat de zon goed schijnt wekken wij dus veel kWh’s op wat prima is. Maar op dagen dat we niet thuis zijn verkopen we die dus direct aan Frank Energie. Het nadeel is dat op deze dagen “iedereen” met zonnepanelen veel stroom opwekt. Hierdoor is het aanbod groter dan de afname waardoor de prijs per kWh zakt of zelfs negatief wordt. Dit betekent dus dat er momenten zijn dat wij betalen om stroom te leveren en geld terugkrijgen als we stroom afnemen.

Zo hebben wij een paar maanden gehad dat we gemiddeld maar een paar cent voor een kWh krijgen. Dit terwijl de gemiddelde prijs die wij moeten betalen voor een kWh rond de 15-20 cent ligt. M.a.w. verdienen wij dus amper aan het verkopen van kWh’s.  Salderen is daarom een ideale oplossing.

Conclusie:

Mijn conclusie is daarom dat Frank Energie met dynamische tarieven niet interessant is, als je zonnepanelen hebt die overdag stroom opwekken, die je zelf niet gebruikt.

Er zijn natuurlijk oplossingen in de vorm van een thuisaccu. Immers wilt de overheid stimuleren dat mensen hun eigen opgewekte stoom verbruiken en niet meer terugleveren. Maar die investering ligt al snel tegen de 4.000 euro voor een 10 kWh accu.

Overstappen naar elektrisch rijden is ook een oplossing omdat dit goedkoper is dan benzine. Maar in onze situatie is de auto overdag weg en wordt hij pas opgeladen aan het einde van de dag of ’s nachts. Daarom is die salderingsregeling op dit moment nog heel interessant. De stroom die wij overdag opwekken halen wij ’s avonds weer terug.

Heb je geen zonnepanelen? Dan is Frank Energie, Easy Energy of ANWB Energie zeker interessant. Maar wij gaan per 2024 weer naar een vast contract om nog even gebruik te kunnen maken van de salderingsregeling.

Ben jij het niet eens met bovenstaande conclusie? Deel dan jouw mening in de reacties!

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.