WhatsApp chat back-ups voorzien van wachtwoord

Heb je een smartphone? Dan maak je vast ook gebruik van WhatsApp om berichten naar anderen te sturen.

Na verloop van tijd heb je tientallen chats met andere personen of in groepsverband. Deze zitten gevuld met tekstberichten, afbeeldingen en video’s.

Sommige gesprekken zijn slap geklets terwijl andere gesprekken zeer persoonlijk of zakelijk zijn. Iets wat je over het algemeen niet kwijt wilt raken.

Back-ups van chats bewaren bij Google / Apple:

Gelukkig is er de mogelijkheid om een back-up te maken in jouw Google Account of Apple id. Ik heb dit standaard aan staan. Ik heb een Apple iPhone dus dat betekent dat ik mijn chats toe vertrouw aan Apple iCloud. Natuurlijk zegt Apple dat ze niets met mijn persoonlijke bestanden doen.

Back-ups voorzien van wachtwoord:

Zover mij bekend werden back-ups voorheen niet versleuteld bewaard. Ik heb in ieder geval nooit een wachtwoord op moeten geven. Tijdens het overstappen naar een andere iPhone werd er tijdens het terugzetten van de back-up ook niet om een wachtwoord gevraagd.

Onlangs werd ik erop gewezen dat je nu wel een wachtwoord op kan geven. Door WhatsApp wordt dit eigenlijk een encryptiesleutel genoemd. Deze sleutel (of wachtwoord) wordt gebruikt om de back-up te versleutelen.

Belangrijk om te weten is dat je deze encryptiesleutel niet kwijt mag raken. Sla hem ergens veilig op. In een wachtwoord manager bijvoorbeeld. Heb je het wachtwoord niet meer? Bezoek dan deze pagina van WhatsApp om te zien welke herstelopties je hebt.

WhatsApp instellen dat back-ups een wachtwoord gebruiken:

Het wachtwoord dat je invult kan je wegens veiligheidsredenen niet plakken. Dit moet je twee maal handmatig invullen zodat je zeker weet dat je het juiste invult.

Volg onderstaande stappen om een wachtwoord als encryptiesleutel in te stellen:

  1. Open WhatsApp
  2. Ga naar “Instellingen” en dan naar “Chats”
  3. Ga naar “Reserverkopie chats”
  4. Ga naar beneden en druk op “End-to-end versleutelde back-up”
  5. Vul een wachtwoord in, bevestig, herhaal wachtwoord, bevestig
  6. Jouw back-up wordt nu opnieuw gemaakt

In het overzicht van stap 3 zie je nu bovenin onder de back-up staan dat deze “end-to-end versleuteld” is.

Wat betekent end-to-end versleuteld:

Dit betekent dat de back-up op jouw smartphone versleuteld is voordat deze geüpload wordt naar de servers van Google of Apple. Zij kunnen op deze manier dus niets met jouw back-up zolang ze de encryptiesleutel niet hebben.

Andere encryptiemethodes worden extern op een server uitgevoerd. Dat betekent dat de data eerst geüpload wordt naar de servers en daar versleuteld of ontsleuteld wordt. Dit is minder veilig.

Ik maak geen back-ups van mijn chats:

Het maken van back-ups is niet verplicht. Maar vraag je zelf wel af wat de waarde is van de chats. Stel jouw smartphone wordt gestolen of werkt niet meer. Zou het dan erg zijn dat je die chats niet meer hebt? Als het antwoord “ja” is moet je misschien toch maar overwegen om een back-up te maken. Je kan chats ook handmatig exporteren. Maar na 1 week loop je alweer behoorlijk achter.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.