WordPress optimaliseren door cronjobs te verwijderen

Wat is een cronjob:

WordPress, plugins en thema’s hebben de mogelijkheid om op de achtergrond taken uit te voeren. Taken zijn bijvoorbeeld om oude post revisies te verwijderen, de cache van pagina’s opnieuw aan te maken of om back-ups van de database te maken.

Je kan dit vergelijken met de taakplanner van Windows of de agenda items in Outlook. Deze taken worden ook wel cronjobs genoemd en worden op een vooraf bepaald moment uitgevoerd. Dit kan eenmalig zijn, iedere dag of zelfs ieder uur.

WordPress cronjobs:

Normaal worden cronjobs door de server uitgevoerd. Maar WordPress heeft hier ook een eigen implementatie voor ontwikkeld die WP-Cron wordt genoemd. Een belangrijk verschil is dat je met WP-Cron niet zeker weet of deze op de vooraf ingestelde tijd worden uitgevoerd. Je bent namelijk afhankelijk van een bezoeker die een pagina opvraagt of een beheerder die in de wp-admin omgeving bezig is. Alleen op dat moment wordt er gecontroleerd of er een cronjob uitgevoerd moet worden.

Server
Foto serverkast door Brett Sayles via Pexels

Gelukkig zal dit voor de meeste websites geen probleem vormen omdat deze 24 uur per dag worden bezocht door bezoekers. Daarnaast komt er ook nog met enige regelmaat een bot voorbij van bijvoorbeeld Google om de zoekmachine bij te werken met nieuwe gepubliceerde content.

Cronjobs kunnen voor vertraging zorgen:

Het principe is simpel. Zodra een cronjob wordt uitgevoerd wordt er een bepaalde taak gedaan. Een voorbeeld is bijvoorbeeld WP-Rocket die opnieuw de cache voor jouw website genereert. Dit zorgt ervoor dat de website tijdelijk trager reageert omdat WP-Rocket de beschikbare capaciteit van de server gebruikt.

Sommige taken zijn binnen een paar seconden klaar en andere kunnen gerust minuten lang duren. Hoe meer cronjobs er ingesteld zijn hoe sneller bezoekers dit merken. Natuurlijk kan je bepaalde cronjobs ’s nachts uit laten voeren om de beschikbare capaciteit efficiënt in te zetten.

Overbodige cronjobs:

Over het algemeen zijn alle cronjobs die door WordPress, thema’s of plugins worden toegevoegd nodig. De enige manier om de lijst met cronjobs te verkleinen is door overbodige plugins te verwijderen.

Maar het kan voorkomen dat plugins de cronjobs niet netjes verwijderen wanneer de plugin wordt verwijderd. Het gevolg hiervan is dat WP-Cron cronjobs uitvoert die niet meer uitgevoerd kunnen worden. Dit dag in dag uit of zelfs ieder uur. Dit is zonde van de beschikbare capaciteit.

Cronjobs verwijderen:

Om erachter te kopen of er in WP-Cron cronjobs zijn ingesteld die verwijderd kunnen worden kan je het beste de gratis plugin WP-Control installeren. Na activeren vind je in “Gereedschap”> “Cron evenementen” de lijst met taken die wanneer uitgevoerd worden.

Zoek naar cronjobs met een verticale gele lijn. Als je op dezelfde hoogte naar rechts kijkt zal je onder de kolom “Actie” het woord geen zien staan. Dat betekent dus dat er voor deze cronjob verder niets wordt uitgevoerd.

Screenshot met een aantal cronjobs.

In bovenstaand screenshot zie je de cronjob “rank_math/content-ai/update_prompts” staan die geen actie uitvoert. Deze zou je dus kunnen verwijderen.

Al adviseer ik om alleen cronjobs te verwijderen voor plugins die je niet meer gebruikt. Gebruik je de plugin Rank Math nog? Dan zou ik de cronjob laten staan. Het kan best zijn dat het een dummy cronjob is die al wel is aangemaakt, maar pas een actie krijgt als die ook echt nodig is.

Bij twijfel kan je de naam van de taak ook in Google in voeren om te zien of je deze zonder problemen kan verwijderen.

Conclusie:

Voor mijn website waren er nog cronjobs voor WordPress SEO, die niet meer nodig waren, omdat ik de plugin in het verleden heb verwijderd. Ook voor Jetpack waren er een paar cronjobs die niet meer nodig waren.

Uiteindelijk toch 4 cronjobs verwijderd die dagelijks zonder enige actie werden uitgevoerd.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.