Een ERP systeem implementeren: hoe gaat dit in zijn werk?

Voor nagenoeg elk bedrijf is een goed ERP systeem onmisbaar. Dit systeem zorgt voor optimalisatie van processen, een verhoogde efficiëntie en een verbeterde klanttevredenheid. Bovendien is een ERP systeem eenvoudig te schalen, waardoor dit systeem moeiteloos met een bedrijf mee kan groeien.

Voordat een ondernemer van al dit moois kan genieten, moet het systeem geïmplementeerd worden. Dit is een relatief complex proces, aangezien tal van zaken om de hoek komen kijken.

Een kritische analyse maken

Overweeg je om een nieuw ERP systeem in gebruik te nemen? Dan zou je eerst een kritische analyse moeten maken:

  • Breng de huidige situatie en het huidige systeem in beeld. Wat ontbreekt aan het huidige systeem? Op welk vlak kan dit systeem niet (meer) aan de wensen voldoen? Wat vraagt de huidige situatie precies van je nieuwe ERP systeem?
  • Breng de kosten in beeld. Een ERP systeem kost geld, maar levert op termijn meer op. Desondanks is het belangrijk om de kosten eerst goed in beeld te brengen. Van je huidige ERP systeem en van het nieuwe ERP systeem.

Heb je op dit moment nog geen ERP systeem in gebruik? Dan is het maken van een kritische analyse een iets ander verhaal. Je zou in dat geval vooral naar de wensen moeten kijken.

Foto door Israel Andrade op Unsplash

Een ERP systeem uitkiezen

Heb je de kritische analyse gemaakt? Dan is het zaak om een geschikt ERP systeem uit te kiezen. Let hierbij op alle mogelijkheden, op de integratie van dit systeem en op de support vanuit de aanbieder. Bij een ERP systeem wil je eigenlijk volledig ontzorgt worden. Dit geldt overigens ook voor de implementatie.

Besteed de implementatie uit

Het kan verstandig zijn om de implementatie uit te besteden. Je kunt bijvoorbeeld voor een odoo implementatie – erp|open kiezen. Je kiest hierbij voor een geschikt ERP systeem en direct voor een soepele implementatie.

Dit levert je dus op meerdere gebieden een aanzienlijk voordeel op. Je hebt nergens omkijken naar, je wordt volledig ontzorgt en je bent van een geweldig ERP systeem verzekerd. Mocht er onverhoopt iets niet goed gaan, weet je ook bij wie je terecht kunt. Bekijk de website van bovenstaande aanbieder direct voor meer informatie.

Communiceer met je werknemers/collega’s

Kies je als ondernemer voor de implementatie van een ERP systeem? Of ben je door je werkgever aangesteld om deze implementatie in goede banen te leiden? In beide gevallen zou je dus een specialist moeten inschakelen. Dit levert je ontzettend veel op.

Tegelijkertijd moet je rekening houden met weerstand vanuit het personeel. Veel mensen hebben namelijk moeite met veranderingen. Bij een ERP systeem is er echter één zekerheid; dit brengt de nodige verandering met zich mee. Communiceer daarom duidelijk met het personeel. Geef aan hoe de implementatie in zijn werk gaat en wat de voordelen van het nieuwe ERP systeem zijn. Benoem deze voordelen vooral vanuit het oogpunt van het personeel. Door dat te doen, krijgen zij vanzelf meer gevoel en begrip voor de ERP implementatie.

 

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.