Nieuwe Brooks Ghost 15 hardloopschoenen gekocht + tips

Met gemiddeld 4 trainingen per week kom ik snel rond de 30 kilometer. Dat is nog exclusief de trainingen die ik geef aan atleten bij mijn atletiekvereniging. Ik heb daarom altijd twee paar hardloopschoenen zodat ik die kan afwisselen. Maar toch had ik al een paar maanden het idee dat ze aan vervanging toe waren.

Op bezoek bij Snoeren Footfashion:

Ik weet dat ik online sportschoenen kan kopen maar toch gaat mijn voorkeur uit naar een fysieke winkel waar je meteen ook een aantal testen kan doen. Zo ben ik bij Snoeren Footfashion in Teteringen beland. Om er zeker van te zijn dat ik direct geholpen kon worden heb ik van te voren een afspraak gemaakt.

Ik heb mijn twee paar Brooks Ghost 14 meegenomen om deze eerst door Marco te laten bekijken of vervangen wel nodig is. In het kort vertel ik hoe vaak ik train en hoe oud de schoenen zijn. Een paar is al bijna 2 jaar oud en het andere iets meer dan 1 jaar. In eerste instantie vind hij de schoenen er netjes uitzien.

TIP voor onderhoud:

Ik laat mijn schoenen, als het kan, na een training altijd in de buitenlucht een paar uur staan. Daarna borstel ik ze aan de onderkant schoon. Onbewust inspecteer je dan meteen de zool.

Het oordeel:

De Brooks Ghost 14 in het zwart is helaas aan vervanging toe. Hij laat zien waarom. Ze hoeven niet de prullenbak in. Een training op zachte ondergrond, zoals in het bos, is prima maar de weg moet ik vermijden.

De blauw/oranje Brooks Ghost 14 zijn nog prima om op te trainen. Demping is er nog voldoende. Slijtage is er wel maar gelijkmatig wat bewijst dat de schoenen goed op mijn voeten aansluiten.

De statische en dynamische voet analyse:

Ik besluit toch om een nieuw paar sportschoenen te passen. Maar voordat ik dat doe laat ik eerst een voet analyse uitvoeren. Hiervoor ga ik op een apparaat staan voor een statische meting. Hieruit komt de precieze maat van mijn voeten en het feit dat ik geen antipronatie schoenen nodig heb.

Hierna volgt de dynamische analyse. Ik moet een aantal keren over een baantje op en neer hardlopen. Telkens moet ik met een van mijn voeten op een mat landen voor analyse. Dat is nog best wel lastig. Het wordt wel een beetje geforceerd hardlopen.

TIP van Marco:

Wil je jouw hardloopschoenen goed strikken? Trek dan je schoen aan en tik een paar keer met de achterkant op de grond. Trek vervolgens de veters aan zodat het voorste gedeelte van de schoen naar achteren wordt getrokken. De hardloopschoen zal nu een stuk beter aansluiten.

De dynamische analyse bevestigd het verhaal van de statische analyse. Het analyse programma heeft nu een zestal schoenen geselecteerd die voor mij geschikt zouden zijn. De Brooks Ghost 15 heeft de hoogste score.

Brooks Ghost 15 en een halve maat kleiner:

Marco had deze schoen voor de analyse al geadviseerd. Als de Ghost 14 prima loopt zou de Ghost 15 adviseren. Brooks wijzigt nooit veel aan deze serie. Het gaat om details.

Ik had altijd maat 43 maar na het passen lijkt er toch wat ruimte over te zijn. Het analyse programma geeft aan dat maat 43 kan maar 42.5 beter is. Voor de zekerheid pas ik deze ook en merk dat dit veel beter zit.

Ik loop een paar baantjes en mijn conclusie is al snel dat de schoenen perfect zitten.

Mijn nieuwe Brooks Ghost 15 hardloopschoenen.
Mijn nieuwe Brooks Ghost 15 hardloopschoenen.

Hardloopschoenen wel of niet inlopen?

Ik adviseer mijn atleten altijd om nieuwe hardloopschoenen eerst in te lopen en er niet meteen een hele training van 1,5u op te lopen.

Klopt dit vraag ik?

Als je bij dezelfde serie blijft, die niet zoveel verandert is, hoef je deze niet meer in te lopen. Het is dus geen probleem om er een training tot 10 km op te doen. Maar meteen een marathon zou niet zo slim zijn.

Wissel je van serie of van merk, dan kan je deze het beste wel inlopen. Immers moeten jouw voeten ook wennen aan de hardloopschoenen.

TIP om kilometers bij te houden:

Gebruik je een Garmin sporthorloge? Dan kan je in de Garmin Connect app hardloopschoenen als uitrusting toevoegen. Door deze uitrusting vervolgens aan jouw activiteiten te koppelen weet je precies hoeveel kilometer je op jouw schoenen gerend hebt. Gemiddeld kan je 800-1000 km met een paar hardlopen.

Conclusie:

Woon je in de buurt van Teteringen en ben je op zoek naar nieuwe sportschoenen? Bezoek dan gerust Snoeren Footfashion. Ik ben daar heel goed geholpen. Ben je lid van een hardloopvereniging? Dan krijg je 10% korting.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.