Google contacten samenvoegen met Apple contacten

Een paar weken geleden zat ik op mijn iPhone SE 2020 mijn contacten te controleren in de Contacten app. Binnen deze app is het mogelijk om contacten te verdelen over lijsten. Zo kan je bijvoorbeeld een lijst maken voor privé, zakelijk en vrienden.

Ik zag dat ik een iCloud lijst en een lijst genaamd Google had. De iCloud lijst is een standaardlijst van Apple. All deze contacten worden automatisch naar iCloud gesynchroniseerd.
Google contacten downloaden om deze in jouw Apple ID te importeren.

Waar komt de lijst Gmail vandaan?

Ik dacht eerst dat ik deze lijst zelf gemaakt had. Maar deze komt nog uit het tijdperk dat ik Android smartphones had. Daarvoor had ik ooit een Google Account aangemaakt. Dit is eigenlijk de tegenhanger van een Apple Id account.

Via “Instellingen” > “Accounts” zie ik mijn oude Google account staan. In de instellingen van dat account zie ik dat de contacten tussen mijn smartphone en Google account worden gesynchroniseerd. Dus de bron is gevonden.

Dit is ook nog de enige reden waarom ik dit account op mijn telefoon heb staan. Vroeger gebruikte ik ook nog de agenda functionaliteit van Google maar tegenwoordig doe ik dat ook via mijn Apple account.

> Lees ook mijn blog over welke smartphones ik allemaal gehad heb

Contacten samenvoegen:

Ik houd van orde en eenvoud. Dus mijn volgende stap is om de Gmail lijst samen te voegen met de iCloud lijst. Dan kan ik daarna mijn Google Account verwijderen van mijn iPhone.

Het voordeel is dat de Apple Contacten app na samenvoegen ook meteen dubbele contacten herkend en vraagt of die samengevoegd moet worden. Dit levert uiteindelijk 1 lijst op die alleen nog in iCloud bewaard wordt.

Stap 1: Google contacten downloaden

  1. Log in met jouw Google account op https://contacts.google.com/
  2. Zie je geen lijst met contacten? Klik dan links op “Contacten”
  3. Klik nu rechts bovenin op het icoontje met pijltje naar boven (rechts van printer icoon)
  4. Je krijgt een popup te zien, klik op de optie “vCard”
  5. Klik op “Exporteren” en sla het bestand op waar je het gemakkelijk kan terugvinden
  6. Je kan nu weer uitloggen

Stap 2: Google account van iPhone verwijderen

In stap 3 gaan we de contacten uit stap 1 importeren. Om dubbele contacten op de iPhone te voorkomen gaan we het Google Account eerst uitschakelen. Dan worden de contacten van het Google Account dus niet meer in de Contacten app op de iPhone getoond

  1. Ga op de iPhone naar “Instellingen” > “Accounts”
  2. Klik op het Google Account dat je uit wilt schakelen
  3. Klik op “Verwijder account” en bevestig de keuze

Je kan er ook voor kiezen om alleen het schuifje bij “Contacten” te verwijderen. Het Google Account blijft dan verbonden met de iPhone.

Het is ook mogelijk om na verwijderen het Google Account weer opnieuw toe te voegen.

Stap 3: Google contacten importeren in Apple ID / Apple Contacten app

Het is niet mogelijk om  via de Contacten app op een Apple smartphone een bestand met contacten te importeren. Dit kan alleen via iCloud.

  1. Log in met jouw Apple ID op https://www.icloud.com/
  2. Klik rechts bovenin op de 12 kleine vierkantjes (links van jouw foto)
  3. Klik op “Contacten”
  4. Klik links op de lijst “Alle contacten”
  5. Klik rechts bovenin op het + icoon en klik op “Importeer contact”
  6. Selecteer het “vCard” bestand uit stap 1
  7. Contacten worden meteen toegevoegd aan de lijst
  8. Je kan nu weer uitloggen
  9. Open de Contacten app op de iPhone en controleer of de contacten toegevoegd zijn

Stap 4: Google contacten verwijderen (optioneel)

  1. Log in met jouw Google account op https://contacts.google.com/
  2. Zie je geen lijst met contacten? Klik dan links op “Contacten”
  3. Wijs nu met de muis de letter links voor de naam van een van de contacten aan
    1. De letter kan ook een afbeelding van het persoon zijn
  4. Klik in het vierkantje dat verschijnt zodat er een vinkje in komt te staan
  5. Bovenin onder de titel “Contacten” zal nu “1 geselecteerd” komen te staan
  6. Klik op het blauwe driehoekje dat je links daarvan ziet staan en klik op “Alle”
  7. Alle contacten in de lijst krijgen nu een vinkje, ze zijn allemaal geselecteerd
  8. Klik helemaal rechts op de drie verticale puntjes en op “Verwijderen”
  9. Bevestig de keuze door op “Naar prullenbak” te klikken
  10. Klik links in het scherm op “Prullenbak”
    1. Als je stap 10-12 niet uitvoert wordt de prullenbak na 30 dagen geleegd
  11. Klik bovenin op “Prullenbak leegmaken”
  12. Bevestig de keuze door op “Prullenbak leegmaken” te klikken
  13. Je kan nu weer uitloggen

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.