Snel en gemakkelijk e-mails zoeken en terugvinden in Thunderbird

Vraag:

Mozilla Thunderbird logo.Door de jaren heen heb ik duizenden e-mails bewaard in mappen in Thunderbird. Zoals velen heb ik een compleet archief opgebouwd. Zo kan ik dus altijd nog dat ene mailtje terugvinden van een paar jaar geleden.

Thunderbird heeft hiervoor een paar handige zoekfuncties zodat je niet zelf door alle mappen hoeft te klikken. In dit blog deel ik de manieren hoe ik snel e-mails terug kan vinden.

Ben je op dit blog uitgekomen omdat je e-mails kwijt bent die je wel vind als je er op zoekt? Lees dan eerst dit blog over de genegeerde conversatie functionaliteit.

Antwoord:

De snelfilterbalk:

Deze functie kan je activeren via “Beeld” > “Werkbalken” > “Snelfilterbalk”. Zie je “Beeld” niet staan? Druk dan eerst op de Alt toets van het toetsenbord.

Boven de lijst met e-mails komt een balk te staan met een formulierveld. Als je in dit veld een woord invult wordt  daarop gefilterd. Bijvoorbeeld “fiets” zorgt ervoor dat alle e-mails met het woord “fiets” worden getoond.

De snelfilterbalk om gemakkelijk e-mails te zoeken in Thunderbird.

De functionaliteit is wel beperkt tot de map waar je op dat moment in zit.

Je kan de filtering nog verder instellen door bijvoorbeeld alleen op “ongelezen” of e-mails met “bijlagen” te filteren.

Handig om in een map alle e-mails met het woord factuur + bijlagen in een lijst te tonen.

Zoeken en filteren:

Als je in Thunderbird op het toetsenbord op Ctrl + K drukt gaat de cursor meteen naar de algemene zoekbalk bovenin het scherm. Vul de zoekopdracht in en druk op “Enter” om de resultaten te tonen.

Deze zoekfunctie zoekt standaard door alle mappen van Thunderbird. Persoonlijk vind ik het overzicht van resultaten niet heel gebruiksvriendelijk. Maar het grote voordeel is dat je aan de linkerkant kan filteren op bijvoorbeeld:

  • account (als je meerdere e-mailadressen gebruikt)
  • map
  • met bijlagen
  • van jou
  • of naar jou

Standaard worden de e-mailberichten gesorteerd op datum van nieuw naar oud. Dit kan je rechts bovenaan de lijst met resultaten veranderen.

Zoeken in lijstweergave met locatie:

Als je een zoekopdracht hebt uitgevoerd in Thunderbird kan je rechts bovenaan klikken op “Resultaten tonen als lijst”. Ik vind dit de fijnste manier. E-mails worden hetzelfde getoond als wanneer je een map met e-mails bekijkt.

Ik heb zelf wel met de rechter muisknop bovenin geklikt op de kolomnamen om minimaal ook de kolom “locatie” toe te voegen. Je ziet dan precies in welke map de gevonden e-mail zit. Soms zoek je niet naar de inhoud van de mail maar wil je weten in welke map die zit.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.