Thunderbird toont geen printer wanneer je een e-mail wilt afdrukken

Probleem:

Je maakt gebruik van Thunderbird als e-mailprogramma. We leven in een digitale wereld, maar soms wil je toch een e-mail afdrukken. Bijvoorbeeld een factuur van een wasmachine die je gekocht hebt bij Coolblue.

Je selecteert de mail en klikt op “Meer” > “Afdrukken” of je gebruikt de sneltoets Ctrl + P. Het pop-up scherm met de instellingen voor afdrukken opent zicht maar vreemd genoeg is jouw printer niet geselecteerd.

De ingestelde printer is “Opslaan als PDF” of “Save to PDF”. Je klikt op de lijst met printers maar ziet jouw printer er niet tussen staan. De printer is verbonden en hij staat ook aan. Thunderbird of de computer opnieuw opstarten lost het probleem niet op.

Thunderbird toont geen printer meer.

Oplossing:

Helaas is voor dit probleem op dit moment geen definitieve oplossing beschikbaar. Alleen een tijdelijke oplossing wat ook wel een work around wordt genoemd. Het probleem is wel bekend bij Thunderbird.

Windows maakt gebruik van een service genaamd Printer Spooler die bepaald wat er wanneer door welke printer afgedrukt moet worden. Maar op een of andere manier schakelt Thunderbird de Printer Spooler uit. Hierdoor lijkt het net of er geen printers beschikbaar zijn. Vreemd genoeg doet het probleem zich willekeurig voor. De kans bestaat dus dat de printer er morgen weer wel gekozen kan worden.

Nadeel van dit probleem is dat als je geen printer kan selecteren in Thunderbird dit ook geldt voor andere programma’s die je op dat moment open hebt staan. Je kan dan dus ook niet meer afdrukken in Chrome of Word.

Dit probleem doet zich niet voor op iedere Windows 11 pc met Thunderbird voor.

De tijdelijke oplossing:

In onderstaand stappenplan maak je een .bat bestand. Dit is een uitvoerbaar bestand met commando’s om de Printer Spooler service opnieuw te starten.

 1. Klik op de Windows toets en typ “kladblok”
 2. Klik op het gelijknamige zoekresultaat
 3. Start een lege kladblok met Ctrl + N als je nog tekst ziet staan
 4. Kopieer de regel: net stop “print spooler”
 5. Plak deze op de eerste regel in kladblok
 6. Kopieer de regel tussen net start “print spooler”
 7. Plak deze op de tweede regel in kladblok
 8. Sla het bestand op het bureaublad op als “printer.bat”
 9. De quotes in stap 8 zijn verplicht anders sla je het op als .txt bestand

Iedere keer als je in Thunderbird de printer niet meer ziet staan voer je het printer.bat bestand uit.

 1. Sluit het scherm in Thunderbird om te printen af
 2. Klik met de rechter muisknop op het bestand
 3. Klik op “Als administrator uitvoeren”
 4. Bevestig met “ja”
 5. Open weer het scherm in Thunderbird om te printen
 6. De printer staat er nu weer bij

Getest op:

Windows 11 met Thunderbird 115

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.