Gemakkelijk bestanden kopiëren van Onedrive naar Onedrive

Vraag:

Microsoft OnedriveVorige week kreeg ik de vraag van iemand of ik hem kon helpen om orde aan te brengen in zijn Windows accounts. Hij had er twee die eigenlijk van hetzelfde persoon waren. Beiden accounts hadden een eigen Microsoft account met daaraan gekoppeld een Onedrive.

Zijn verzoek was om de 2 Onedrives samen te voegen tot 1. Dit met als doel dat alle bestanden voortaan ook beschikbaar zouden zijn op de Onedrive geïnstalleerd op de smartphone.

Het ging om een Onedrive met iets meer dan 10 GB en een met iets meer dan 30 GB. Meeste van de bestanden bestaan uit foto’s en video’s.

Antwoord:

Voor de duidelijkheid werk ik in dit antwoord met:

 • Gebruiker A heeft een Onedrive 10 GB
 • Gebruiker B heeft een Onedrive 30 GB

Opdracht en wat heb je nodig:

We gaan de bestanden van Gebruiker A samenvoegen met de bestanden van Gebruiker B zodat daarna Gebruiker A verwijderd kan worden.

 1. Een externe harde schijf
 2. Geduld, kopiëren kan gerust 15-30 minuten duren

Bestanden downloaden via de browser:

In eerste instantie had ik de gebruiker geadviseerd in Windows in te loggen op Gebruiker B en dan in de browser op Onedrive van Gebruiker A in te loggen. Je kan dan eenvoudig een back-up downloaden van alle bestanden. De bestanden uit de back-up kunnen dan in Windows toegevoegd worden aan de Onedrive van Gebruiker B.

Alleen deze manier werkte op een of andere manier niet. Blijkbaar kost het teveel tijd om 10 GB te downloaden in een .zip bestand. Na een paar GB stopte de download. Meestal omdat de verbinding verbroken werd.

> Lees ook mijn blog hoe je alle bestanden uit Google kan downloaden

Stap 1 – Bestanden kopiëren vanuit Windows 11:

Omdat er al jaren gebruik wordt gemaakt van Onedrive waren alle bestanden ook lokaal bij Gebruiker A op de harde schijf aanwezig. Je kan dit controleren door de omvang in gigabytes online te vergelijken met lokaal.

Om dit te doen ga je naar Onedrive.com en vergelijk je het aantal gigabytes per map met de mappen die je ook in de Onedrive map op de computer hebt. Dit kan je op het hoogste niveau doen. De Onedrive mappen vind je lokaal het makkelijkste door de verkenner te openen en dan links in de lijst op “Onedrive” te klikken.

Stap 2 – Onedrive mappen kan je niet direct kopiëren:

Het is niet mogelijk om direct de Onedrive mappen van de lokale Windows omgeving te kopiëren naar een externe harde schijf. Op de een of andere manier komt de Onedrive software dan een in synchronisatieproces waardoor het kopiëren heel lang duurt. Mogelijk omdat je kopieer acties op bestanden en mappen uitvoert die Onedrive wilt synchroniseren met de cloud.

Maak daarom eerst op de externe harde schijf zelf de mappenstructuur aan, bijvoorbeeld:

 • onedrive
  • afbeeldingen
  • documenten
  • videos

Kopieer nu de inhoud van die mappen naar de gelijknamige mappen die je gemaakt hebt op de externe harde schijf.

Stap 3 – Wisselen naar Gebruiker B:

Ga naar de Windows omgeving van Gebruiker B. Je kan de externe harde schijf gewoon aangesloten houden. Open op deze omgeving de Onedrive omgeving via Verkenner. Je zal hier min of meer dezelfde mappen zien als bij Gebruiker A.

Kopieer nu de inhoud uit de mappen van de externe harde schijf naar de mappen in de Onedrive omgeving van Gebruiker B. Zorg ervoor dat alle afbeeldingen in de map afbeeldingen komen en documenten in documenten. Natuurlijk staat het je vrij in deze mappen ook weer nieuwe mappen aan te maken.

Als er bestanden op beiden locaties met dezelfde naam zijn zal Windows vragen wat ermee moet gebeuren. Je hebt dan de keuze uit vervangen, negeren of behouden. Kijk telkens rustig om welke bestanden het gaat.

Stap 4 – Onedrive van Gebruiker A verwijderen:

Je hebt nu alle bestanden en mappen in Onedrive samengevoegd. Je zou nu Gebruiker A kunnen verwijderen. Al zou ik adviseren hier nog 1 maand mee te wachten tot je zeker weet dat alle bestanden in de Onedrive van Gebruiker B zitten. Daarnaast kunnen er in de Windows omgeving van Gebruiker A ook nog andere bestanden zitten die nooit in Onedrive hebben gezeten.

Het kan even duren voordat alle nieuwe bestanden in de Onedrive van Gebruiker B beschikbaar zijn. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid en snelheid van de internetverbinding.

Verschillende bestanden met dezelfde bestandsnamen:

Houd er rekening mee dat in beiden Onedrives bestanden kunnen zitten die hetzelfde heten maar wel verschillend zijn wat inhoud betreft. Bijvoorbeeld foto’s die met een camera gemaakt zijn. Deze krijgen een bestandsnaam met opvolgende nummers dat uniek is per apparaat, zoals: DSC0001, DSC0002, DSC0003.

Windows 11 controleert tijdens kopiëren alleen op basis van de naam en datum. Nou is de kans klein dat twee smartphones een foto maken met dezelfde bestandsnaam op hetzelfde moment. Of dat er twee Word documenten hetzelfde heten en op hetzelfde moment zijn opgeslagen.

Mocht je toch de mappen en bestanden op de externe harde schijf nauwkeuriger willen vergelijken met de mappen en bestanden van Gebruiker B? Lees dan mijn blog over het programma Winmerge. Met dit programma krijg je een lijst van alle bestanden en de conclusie of het bestand hetzelfde is of niet. Met de rechter muisknop kan je het dan eenvoudig kopiëren naar de doel locatie.

Ik heb dit programma succesvol getest tijdens het samenvoegen van twee Onedrives van 1 gebruiker. Sommige bestanden stonden op beide Onedrives. Houd er wel rekening mee dat het vergelijken even kan duren.

Getest op:

Windows 11

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.